A început a cincea etapă de cadastrare gratuită
Publicat de Corina Muntean, 5 aprilie 2019, 19:52 / actualizat: 7 aprilie 2019, 17:00
Pentru acest an s-au alocat 280 de milioane de lei, din care 11 milioane revin județului Mureș.
Sunt bani solicitați de 84 de primării, a explicat pentru Radio Tg.Mureș directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, Marcel Grigore:
În acest an ANCPI a alocat județului Murelș 11 milioane de lei fonduri solicitate de 84 de primării pentru a continua lucrările de cadastru demarate în anii anteriori. Oficiul de cadastru va transmite în perioada următoare fiecărei primării un contract de finanțare, primăriile trebuie să-l semneze să niăl retransmită și au termen de 60 de zile trebuie să-și găsească un topograf și să se mneze contraxtul de prestări servicii, pe sectoarele cadastrale pe care le vom stabili împreună.
Marcel Grigore a admis că sumele sunt mici pentru topografi, care preferă să facă alte lucrări, mult mai rentabile.
Prețul cadastrului sistematic pe imobil a fost inițial de 60 de lei, indiferent de relief. Ulterior, prețul a fost indexat, iar în în Parlament există un proiect pentru a adăuga și TVA-ul , astfel că specialiștii ar putea fi stimulați să încheie contracte cu primăriile.
Ioan Fărcaș, primarul comunei Hodac din județul Mureș, a declarat că niciun imobil nu a fost cadastrat până acum prin programul national și crede că nu se vor cadastra nici suprafețele deja contractate:
În anii 2017 și 2018 am făcut contract cu două firme. Au venit, au măsurat dar încă nu au finalizat niciun sector. Nu le convine prețul, în 2017 prin Oficiul de cadastru primeau 60 de lei pe imobil, în 2018 s-a mărit suma la 80 de lei, și nici așa nu le prea convine. Ne-au măsurat dar încă nu ne-au dat să adunăm de la cetățeni documentele necesare. Vă dați seama, dacă are altceva de lucru nu se înghesuie la lucru aproape gratis. Normal, termenul este în august, dar avem posibilitatea de a-l prelungi încă trei luni, până în noiembrie, dar șansele sunt mici ca să finalizăm tot ce am contractat.
Comuna Râciu face parte dintre puținele din județ care au reușit să profite de programul de cadastrare gratuită.
Primarul Ioan Vasu a explicat pentru Radio Tg.Mureș că împroprietăririle s-au făcut pe vechile amplasamente, deci n-au existat procese și conflicte:
La noi se întăbulează pe titularul titlului de proprietate, acolo se fac măsurătorile și planurile parcelare. Cei care nu pot, sunt incapabili tehnic, nu au oameni. N-or fi mulți bani, dar sunt bani pentru care se poate face treaba. Pentru o tarla în care ai 300 de parcele, nu este bine? Haideți să socotim, că doar sunt parcele de 15 arii, de 29 de arii, sau de 58 care reprezintă vechiul iugăr. E bine așa. Contractele pe care le-am semnat pentru acest an se vor duce la bun sfârșit. Și ajung la aproape 85% din terenul arabil al comunei.
În prezent se desfășoară lucrări de cadastru în 69 de localități din cele 102 existente în județul Mureș. Acestea acoperă peste 100 de mii de hectare de teren agricol. Se estimează că se vor întabula gratuit peste 150.000 de imobile.
În ultimii 3 ani, s-au întabulat peste 13.000 de hectare și s-au eliberat peste 14.000 de cărți funciare, județul Mureș situându-se pe locul 25 la nivel national.
Valeriu Russu