ISU va prelua echipajele civile SMURD din țară
Publicat de MIRELA ROTAR, 31 martie 2019, 15:32
Echipajele SMURD civile de pe raza judeţelor Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu așteaptă votul Senatului ca for decizional pentru adoptarea legii care prevede preluarea personalului angajat.
Este singura variantă pentru ca aceste servicii să poată supraviețui, după ce primăriile au anunțat că nu le mai pot susține salariile.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat a declarat astăzi, la Tîrgu Mureș, că desființarea serviciilor SMURD civile ar duce la pierderea de vieți.
Aceste echipaje au fost înființate înaintea apariției Legii Sănătății, fiind echipe finanțate de primării, pentru personal și de bugetul de stat pentru combustibil și materiale sanitare. În ultimii doi ani am început să avem presiuni din partea primăriilor, că nu mai pot să susțină aceste echipaje. De exemplu, cele din județul Iași au fost integral desființate.
Legea care a trecut săptămâna trecută de Camera Deputaților se referă la preluarea personalului angajat, cu pregătire paramedicală, din cadrul echipajelor SMURD aflate în subordinea primăriilor din 5 județe.
Secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat, a evidențiat exemplul pozitiv al județului Mureș, unde Consiliul Județean a decis să le finanțeze:
Până la preluarea lor, Consiliul Județean Mureș, de exemplu, a sprijinit primăriile, ca să nu trebuiască să le desființeze. Noi avem cele mai multe, 14, după care vin județele Hunedoara și Sibiu. Și mai avem judeţele Arad și Maramureș care au câte trei echipe. Dacă s-ar desființa aceste echipaje, ar pleca cam 60 la sută din echipele SMURD-ului și ar muri oameni imediat.
În Mureș, 8 din cele 13 echipaje SMURD sunt finanțate de la bugetele locale, iar anual fiecare echipaj intervine la circa 1.400 de cazuri, timpul de răspuns fiind astfel mult redus.
Valeriu Russu