Au început lucrările la buncărul ce adăpostește noul aparat de radioterapie
Publicat de Corina Muntean, 7 martie 2019, 15:47
Lucrările au fost inaugurate astăzi, la secția Clinică de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean Tîrgu-Mureș, iar managerul interimar al Spitalului, dr. Ovidiu Gârbovan, speră să se încheie în acest an.
Dr. Gârbovan a confirmat o suplimentare de personal după inaugurarea noului aparat de radioterapie, precizînd că demersurile pentru achiziționarea acestuia încep zilele următoare :
Este absolut necesar încă un aparat, deoarece listele de așteptare sunt lungi, timpul destul de mare, boala evoluează și nu așteaptă după neexistența unor asemenea aparate. Astfel că anul trecut Ministerul Sănătății a decis dotarea cu aparatură modernă de radioterapie în mai multe centre, printre care și centrul oncologic din Tg. Mureș. Facem peste 900 de ședințe pe lună, iar cu acest aparat cel puțin se va dubla numărul ședințelor de radioterapie.”
Finanțarea pentru buncăr, care a venit de la Guvernul României și de la CJ Mureș este, de aproape 6,2 milioane de lei, lucrarea urmând să fie finalizată în luna decembrie.
Vicepreședintele CJ Mureș, Alexandru Câmpeanu, a subliniat că acest buncăr ar fi trebuit să fie deja în uz, însă din motive birocatice lucrările abia acum încep:
Consiliul Județean, actuala conducere a Spitalului Clinic Județean Mureș, au reușit să pună în operă acest proiect. Ieri s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor, durata de execuție este de 9 luni. Suntem convinși că firma executantă va respecta acest termen. Astăzi se va realiza predarea amplasamentului și efectiv va începe organizarea de șantier.”
Directorul tehnic al societății constructoare, Viorel Dinea, a menționat că firma are experiență în lucrări medicale și a asigurat că această clădire are toate elementele de protecție împotriva radiațiilor:
Acest buncăr este o clădire în regim parter, cu o suprafață de cca 600 de metri pătrați, cu o componentă care adăpostește efectiv acest aparat de radioterapie. Există grosimi de betoane care asigură și protecția de radiații față de mediul exterior, de circa 1,40 metri grosime, cu pereți de la 1,50 la 2,95 grosime și planșeu de 2 metri grosime, iar celelalte încăperi deservesc efectiv funcționarea acestui aparat.”
Echiparea laboratorului intră în sarcina guvernului care, prin intermediul Ministerul Sănătății, va achiziționa echipamentul de radioterapie.
Laboratorul de radioterapie din Tîrgu Mureș este dotat cu un buncăr, depășit însă din punct de vedere al standardelor medicale. Aparatul se defectează frecvent și nu mai asigură capacitatea necesară desfășurării activității în condiții optime.
Valeriu Russu