Profit prin dividende
Publicat de Corina Muntean, 7 martie 2019, 10:28
Este o perioadă aglomerată pentru companiile mari, care pe lângă parte de producție și servicii, își convoacă acționarii pentru a decide cât și când vor distribui o parte a profitului de anul trecut sub formă de dividende. Dar, dacă la noi, deținătorii de capital social își fac socotelile în bani, marile corporații îi recompensează pe angajați cu mii de euro.
Companiile românești au început să anunțe cum vor redistribui profitul anului 2018. Astfel, Mecanica Codlea (MEOY), companie care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa de închiriere a utilajelor agricole, vrea să repartizeze 94% din profitul net obţinut sub formă de dividende cu un randament de 7,8%. Plata acestora este programată pentru 10 mai 2019, potrivit unui raport la bursă al emitentului. Firma brașoveană traversează o perioadă propice, de la începutul anului, acţiunile MEOY, care se tranzacţionează pe piaţa AeRO Standard a BVB, înregistrează o creştere de 66,67%. La rândul său, firma Aages Tg.Mureș propune distribuirea unui dividend cu randament de 5%. Acţionarii producătorului de instalaţii de încălzire Aages (indicativ bursier AAG) sunt convocaţi, pe 24 aprilie, pentru a aproba repartizarea, din profitul anului trecut, a sumei de 1,5 milioane de lei, echivalentul unui dividend brut de 0,15 lei/acţiune, care la cotația de 2,92 lei, oferă un randament brut de 5,14%. Data plăţii dividendelor este de 4 iunie 2019. Și compania Turism Băile Felix vrea să repartizeze 45% din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. La un dividend brut pe acţiune de 9,3 bani, randamentul dividendului este de 3,1%, potrivit calculelor făcute de Ziarul Financiar. Strădania companiilor românești de a plăti dividende pe acțiuni la un randament cât mai ridicat, pălește însă în comparație cu recompensa acordată de marile concerne mondiale. De pildă, fiecare dintre cei aproximativ 100.000 de angajaţi din Germania ai Volkswagen va primi pentru anul trecut un bonus anual de 4.750 de euro (5.400 dolari).
Acesta este cel mai ridicat nivel din 2015 până în prezent, când angajaţii au fost recompensaţi cu 5.900 de euro. VW a propus pentru 2018 dividende de 4,80 euro per titlu, cu 0,90 mai mult decât pentru 2017, iar liderul sindicatului acestui concern german, Bernd Osterloh a conchis: ‘Este corect ca angajaţii să primească o parte din succesul companiei‘.
Nici companiile tehnologice nu stau pe loc când vine vorba de profit. Huawei a anunțat că va mări dividendele pe care le acordă angajaților săi, o mare parte dintre ei fiind și acționari ai companiei, în încercarea de a le ridica moralul într-un context dificil pentru companie. Un număr de 80.000 din cei 180.000 de angajați ai Huawei dețin aproapte toate acțiunile companiei, un caz unic pentru o firmă atât de mare. Creșterea dividendelor pentru 2018 va fi de 3%, acestea reprezentând aproximativ 3,2 miliarde de dolari. Huawei a anunțat că se așteaptă ca veniturile totale ale companiei să ajungă la 109 miliarde de dolari, în creștere cu 21% față de anul precedent. Potrivit unor surse din companie, dividendele pot reprezenta echivalentul salariului anual sau chiar mai mult. Cooptarea unui angajat în categoria acționarilor se face după o perioadă de cel puțin trei ani de muncă, în cazul celor cu performanțe deosebite.
Așa răsplată zic și eu!
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.zf.ro