Primarii din Tg.Mureș și Sf.Gheorghe despre bugetul de stat pe 2019
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 ianuarie 2019, 12:07 / actualizat: 30 ianuarie 2019, 19:28
Asociația Municipiilor din România (AMR) a convocat pentru astăzi o ședință la care au fost invitați premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Primarii sunt nemulțumiți că nu au fost consultați la alaborarea bugetului de stat pe 2019.
Primarului Municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, care a făcut parte mai mulți ani din conducerea Asociației Municipiilor din România, crede că cele mai importante aspecte care trebuie discutate sunt descentralizarea și problemele de infrastructură:
Cel mai grav lucru care afectează orice administrație este lipsa oricărui dialog vis-a-vis de descentralizare. Deci, noi cărăm în spate România și cel puțin un sfert din comunele patriei n-au nici un fel de eficiență și pur și simplu se cheltuiesc banii anapoda numai din dorința de a avea numărul de primari pe care ni-i dorim. Și la orașe, la fel. Păi, am făcut municipii cu duiumul. Apoi, mai este o incoerență totală în ceea ce înseamnă proiectul de investiții în infrastructură. Mai departe: este această ură în România și o conducere inimaginabilă. Este un blocaj instituțional enorm de mare și toată România este în control. Numai asta aud, de luptă împotriva… Deci, este absurd și nu se poate crea nimic într-un astfel de mediu.
Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, a declarat pentru Radio Tg.Mures că cea mai acută problemă este cea a cotelor de impozit:
Cea mai mare problemă a primarilor, în acest moment, este că nu știm cota din impozitul pe venit care va reveni localităților. Noi, practic, am solicitat 60% să rămână la localități iar restul de 40% să se împartă de către consiliile județene. Și o altă problemă care cred că este mult mai importantă e ce soluții găsim pentru ca acele decalaje extraordinar de mari care există între localități, să fie rezolvate.
Reprezentanții Asociației Municipiilor susțin că există anumite informații neoficiale potrivit cărora, în proiectul de buget pe anul acesta, cota din venit pentru bugetul local este cu 10-15% mai mică față de cea solicitată.
De asemenea, în loc 20% alocați pentru echilibrarea bugetelor locale sunt prevăzuți cu 10-15% mai mulți bani.
Anul trecut, primăriile au primit de la bugetul de stat cu 18% mai puțini bani decât s-a solicitat și fără ca sumele să mai poată fi recuperate pe parcurs.
Cristina Bulbescu