Cluj-Napoca – în topul orașelor est-europene cu cea mai bună calitate a vieții
Publicat de Corina Muntean, 11 ianuarie 2019, 11:00 / actualizat: 11 ianuarie 2019, 12:20
Tot românul își dorește o viață, mai lungă, mai liniștită și mai prosperă. Dar prosperitatea e importantă nu doar la nivel personal ci și social, de grup, căci calitatea vieții unui oraș este unul din principalii factori care te influențează la nivel personal. Din acest motiv, putem spune că a locui într-o localitate de top echivalează cu a avea un trai mai bun și a câștiga mai mulți ani de viață tihnită.
Dacă ar fi să alegem după clasamentul publicat de Numbeo, site-ul care publică statistica orașelor, țărilor și diferitelor zone ale lumii în ce privește calitatea vieții, cel mai bun oraș din lume este Canberra, din Australia. Acesta realizează un indice al calității vieții de 224, format pe punctajul cumulat înregsitrat la mai multe criterii precum sănătate, securitate, costuri, cumpărături, trafic, prețul clădirilor, climă și poluare. La polul opus, din cele 226 de orașe indexate în clasamentul mondial al calității vieții pe 2019, se situează capitala Venezuelei, Caracas, un oraș la fel ca țara, aproape de faliment. Dacă nu dorim să ne mutăm însă în Australia, pentru că este departe, putem să alegem în schimb unul din orașele din România aflate în acest clasament select.
Cel mai bine situat este municipiul Cluj-Napoca, care marchează și poziția de lider în clasamentul privind calitatea vieţii în România. La nivel mondial, orașul de pe Someș se află pe poziţia 106 din 226 de oraşe incluse în topul Numbeo pentru 2019. Deşi se poziţionează la jumătatea clasamentului global, Cluj-Napoca surclasează alte trei oraşe din România: Timişoara (126), Iaşi (143) şi capitala, Bucureşti (168). Dacă restrângem clasamentul la nivelul Europei de Est, reședința județului Cluj ajunge pe locul 4 în topul calității vieții, după Gdansk din Polonia, Brno și Praga din Cehia.
De altfel, un sondaj efectuat de Banca Mondială arată că peste 15% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România. Cluj-Napoca beneficiază de un standard ridicat al calității vieţii, prin prizma serviciilor de sănătate furnizate, a educaţiei universitare, a diversității locurilor de muncă, mediului cultural-artistic dinamic și celui economic activ și, mai ales, pentru că se bizuie pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă. Orașul de pe Someș este urmat ca domiciliu în preferințele românilor de Bucureşti, cu 14,46% şi de Timişoara, cu 11,88%, arată studiul făcut de Banca Mondială, în colaborare cu Comisia Europeană. Centrul Numbeo mai realizează şi un clasament al costului vieţii din cele 226 de oraşe luate în calcul, iar la nivel naţional Cluj-Napoca este depăşit doar de Bucureşti. Capitala României se poziţionează pe locul 169 în topul celor mai scumpe oraşe din lume, urmată de Cluj-Napoca (178), Timişoara (180), Iaşi (182).
Așa încât calitatea vieții costă scump. După cum se vede, trebuie puse în balanță beneficiile și pierderile, pentru a trage linie și a alege cea mai bună opțiune de trai pentru fiecare dintre noi.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: www.ziardecluj.ro, www.numbeo.com