Ce poți face cu un leu?
Publicat de Corina Muntean, 7 decembrie 2018, 11:00
V-aţi întrebat vreodată ce poți face cu 1 leu? Pentru că este cea mai neînsemnată dintre suratele ei, bancnota verde de 1 leu este adesea disprețuită de români. Dar, atunci când tot ce ai în buzunar este doar un singur leu, trebuie să înveți că şi acesta are valoare.
Vă invit așadar, să aflăm împreună care mai este valoarea leului la sfârșitul anului 2018, mai ales că a fost un an în care inflația și-a făcut simțită prezența din plin. Și vom face câteva calcule pentru a ști ce se poate cumpara cu un leu? Având în vedere că indicele prețurilor de consum a urcat anul acesta la 4,7 %, o pâine întregă nu mai poţi să iei, dar un covrig, în anumite locuri, dacă ai noroc şi nu s-a scumpit încă se poate. Dacă te îndrepți spre casă de la serviciu sau de la școală, iar în buzunar ai doar un leu și simți un gol în stomac, te poți opri la alimentara să iei două ouă. Cu acestea îți poți astâmpăra foamea în mai multe feluri: fierte, ochiuri sau omletă. În schimb, dacă simți nevoia de ceva dulce, iar bugetul tău pentru gustare nu depășeste un leu, poți savura o eugenia sau un baton de ciocolată. Din piață, te poți alege cu un măr proaspăt, care pe de-asupra este și sănătos și plin de vitamine.
Cu doar un leu mai poți cumpăra, în sezon, vreo 2 roșii sau ceva cartofi. Poate ies de-o porție. Însă, dacă trebuie să-i și prăjești, ai nevoie de foc. Iar atunci trebuie să dai leul pe câteva cutii de chibrituri. Dacă te gândești la ce se întâmplă după ce mănânci, cu un singur leu se mai poate cumpăra 2 pastile de gumă de mestecat care îți vor albi dinții. Concluzionând, dacă nu ai decât un singur leu în buzunar, chiar și în anul de grație 2018 reușesti să supraviețuiești în România câteva ore sau să-ți potolești foamea până când ajungi acasă.
Valoarea leului, pe lângă dolar și euro, este mai mică, dar nu neînsemnată. A cincea parte dintr-un euro, dar tot este ceva. Până la urmă, nu ai ce face prea multe cu un singur leu, la prima vedere. Dar valoarea lui se vede mult mai bine, în timp, dacă îl pui deoparte. În plus este și o metodă simplă prin care te poți obisnui să economisești. Asta, în conditiile în care nivelul de trai nu a crescut semnificativ, inflația e la cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani, iar economia dă semne că gâfaie.
Un leu nu înseamnă mai mult de un covrig sau un creion, dar pus într-un borcan timp de o lună este echivalentul baxurilor de apă consumate de o familie în același interval de timp. Un leu înseamnă o cafea nu foarte grozavă la automat de băuturi dar să îl economisești zilnic, timp de o lună, ajunge la o sumă echivalentă cu o cutie de cafea de calitate, din magazin. În 365 de zile un leu economisit zilnic înseamnă echivalentul unui bilet de avion dus-întors pe o rută internă, sau o promoţie charter la extern.
Deci ce să faci cu un leu? Îi dai valoarea pe care o merită? Îl ingropi. Sau mai bine spus, îl pui la puşculiţă. Poţi intui de pe acum că în 20 de ani va fi şi mai valoros.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.financetales.com