Revenirea la clasificarea din 2011 a universităților nu afectează UMFST Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 29 noiembrie 2018, 15:09 / actualizat: 29 noiembrie 2018, 17:40
Consorțiul Universitaria a cerut Ministerului Educației revenirea la clasificarea pe trei nivele a universităților românești, stabilită cu 7 ani în urmă, în mandatul lui Daniel Funeriu.
Adept al clasificării universităților pe programe de studii, rectorul UMFST Tg. Mureș, Leonard Azamfirei, a subliniat diferența dintre ierarhizarea și clasificarea universităților, unele fiind axate pe învățământ, altele pe cercetare.
Marile universități din consorțiu au un grad mai mic de absorbție a absolvenților pe piața muncii decât fosta UMF Tg. Mureș, a observat Azamfirei:
Această ierarhizare, dacă nu ține cont și de alte aspecte decât de cercetarea științifică, și anume de gradul de angajabilitate, de gradul de acceptare de către studenți a programelor, este una care împarte din nou, universitățile și oamenii din interiorul lor, în categorii valorice diferite. Cel mai important pentru o universitate este în ce măsură absolvenții ei sunt primiți pe piața muncii. Marile universități, inclusiv cele din consorțiul despre care vorbim și care cer o asemenea reclasificare, au o problemă cu gradul lor de angajabilitate. Și atunci despre ce vorbim, despre ce se întâmplă pe parcursul studiilor sau de cât de eficienți sunt absolvenții unor absolvenți ulterior pe piața muncii. Pe noi nici nu ne ajută și nici nu de încurcă în acest moment.
Consorțiul Universitaria este format din: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București și Universitatea de Vest din Timișoara.
Astfel, prima categorie, de ”universități de cercetare avansată și educație” primește cele mai multe locuri la master si doctorat, beneficiind astfel de cea mai mare finanțare. Apoi, ”universităților de educație și cercetare științifică”- de categoria a II-a, li se diminuau locurile la doctorat.
A treia categorie, de ”universități centrate pe educație” nu pot organiza decât programe de licență și master. În această categorie au fost incluse, în 2011, toate universitățile particulare.
Valeriu Russu