Parlamentul European a votat noi norme privind limitarea utilizării antibioticelor în ferme
Publicat de Corina Muntean, 17 noiembrie 2018, 16:03 / actualizat: 27 noiembrie 2018, 16:08
La sfârșitul lunii trecute, eurodeputații au votat asupra unui nou regulament privind medicamentele de uz veterinar pentru a opri răspândirea rezistenței la antibiotice de la animale la oameni, dar și pentru a se asigura că antibioticele rămân eficiente împotriva infecțiilor. De asemenea, noul regulament are ca obiectiv și prevenirea expunerii consumatorilor la reziduurile de antibiotice din produsele alimentare.
Potrivit noilor norme, utilizarea preventivă a antimicronienelor va fi limitată la animalele individuale şi va fi permisă doar acolo unde există un risc mare de infecţie, confirmat de un medic veterinar.
Conform noului regulament, medicamentele de uz veterinar nu ar trebui folosite pentru a compensa condiţiile necorespunzătoare de creştere a animalelor sau pentru a accelera creşterea acestora. De aceea, tratamentele colective vor fi permise doar în cazurile în care nu există alternative adecvate şi acest fapt trebuie confirmat de un medic veterinar.
Normele privind medicamentele de uz veterinar sunt strâns legate de un alt regulament de interzicere a utilizării preventive şi colective a antibioticelor în furajele medicamentate.
Mai mult decât atât, reţetele pentru hrana animalelor care conţine antibiotice, trebuie să fie întotdeauna eliberate de medici veterinari în urma unei examinări adecvate.
În cazul acestui proiect au fost trei raportori, între care europarlamentarul român Ciprian Claudiu Tănăsescu.
Acesta a explicat că era nevoie de acest nou regulament pentru că, până la momentul actual, am funcţionat după o legislaţie europeană care a fost întocmită cu ceva timp în urmă, iar realităţile din ziua de astăzi nu mai corespundeau întru totul cu cele de la momentul la care a fost elaborată această legislaţie.
Ciprian Claudiu Tănăsescu:
Modificarea regulamentului acesta este una dintre cele mai importante propuneri ale acestei legislaturi, şi din punct de vedere al protecţiei cetăţenilor europeni în faţa pericolului unei medicaţii nonconforme, chiar periculoase pentru sănătate sau viaţă şi, în acelaşi timp, prin raportul Grossetête, la care eu am fost raportorul alternativ, stabileşte un nou regulament de punere pe piaţă şi de distribuire a medicamentelor de uz veterinar.”
După votul din plen, Consiliul trebuie să aprobe oficial noile norme pentru ca acestea să intre în vigoare.
Ascultati un material de Sorin Schiopu: