Instituțiile românești nu comunică între ele, în privința minorilor infractori
Publicat de radiomures, 20 noiembrie 2018, 19:16
De Ziua internațională a drepturilor copilului, sărbătorită anual la 20 noiembrie, Fundația ”Terre des hommes” recomandă adoptarea unei strategii naționale a justiției juvenile. Fundația a dat publicității studiul intitulat „Alternative la trimiterea în judecată a minorilor în România; un sistem fragmentat”, în care arată necesitatea unui comunicări instituționale mai bune.
Autorul studiului, prof. Ioan Durnescu de la Universitatea București spune că România e printre cele mai avansate țări europene în privința justiției pentru minori, însă instituțiile implicate nu comunică între ele:
Ar fi foarte important să avem o strategie națională pentru reintegrarea socială a copilului aflat în conflict cu legea. În acest moment avem foarte multe instituții care lucrează extrem de izolat unele față de celelalte. Avem poliția, parchetele, instanțele, apoi avem direcțiile de protecția copilului care nu comunică în niciun fel cu serviciile de probațiune sau cu centrele educative sau cu cele de detenție. Asta deși, de foarte multe ori, copiii exprimentează toate aceste forme de intervenție a statului, fără ca instituțiile să se pună, oarecum, în jurul aceleiași mese și să discute respectivele cazuri.
Potrivit studiului, anual, 4000 de minori români, adică aproximativ jumătate dintre cei culpabili, beneficiază de măsuri alternative la trimiterea în judecată.
Potrivit prof. Ioan Durnescu, tendința e ca justiția să trimită tot mai mulți copii în judecată, pentru că serviciul de probațiune nu are competențe în privința minorilor.
Astfel se recomandă încurajarea participării active a minorilor în conflict cu legea în procesul de luare a deciziilor și implicarea familiilor și comunităților în procesul său de reabilitare.
Valeriu Russu