Medicii de familie nu sunt interesați de posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru secundare
Publicat de Corina Muntean, 13 noiembrie 2018, 14:24
Senatul a aprobat, săptămâna trecută, o propunere legislativă care le oferă dreptul medicilor de familie de a fi titularii unui cabinet, dar şi ai unui punct secundar de lucru.
Noua lege înglobează și o decizie mai veche a Colegiului Medicilor din România. Medicii vor avea astfel posibilitatea să presteze servicii peste norma de bază, în limita a cel puţin 10 ore pe săptămână, fără obligativitatea de a angaja un alt medic de familie.
Legea mai trebuie să treacă de Camera Deputaților, dar nu prezintă interes pentru medicii de familie, care oricum nu își mai văd capul de treabă din cauza numărului tot mai mare de pacienți, spune vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Ileana Mihăescu.
Puncte sanitare s-au putut deschide dintotdeauna de către medicii de familie. Problema este că suntem din ce în ce mai puțini, că suntem supraaglomerați, că fiecare cabinet este încărcat cu extrem de mulți pacienți, și nu știu zău cine mai poate să deschidă puncte sanitare în multe zone din România unde nu mai sunt medici de familie. Vom aduce probabil din import, ca și altă forță de muncă, și atunci se va rezolva problema. Nu mai este atractivă medicina de familie, tinerii nu o mai doresc și, dacă fac rezidențiat de medicină de familie, îl fac cu gândul de a pleca din țară.”
Ileana Mihăescu atrage atenția că, dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru sprijinirea acestei categorii, în câțiva ani vom rămâne fără medici de familie.
Ce s-ar putea face real și eficient? Să fim băgați în seamă, în primul rând, să se suplimenteze locurile de rezidențiat, iar medicina de familie să redevină atractivă, printr-o finanțare corectă, la nivel european, dacă tot spunem că suntem o țară europeană. Cred că astea ar fi singurele șanse să avem pe cine conta în viitor, în maxim 5-10 ani, România va rămâne fără medici de familie dacă nu se întâmplă aceste lucruri.”
Medicii din alte specialităţi decât medicina de familie şi cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică au deja posibilitatea să își deschidă puncte de lucru.
Ei pot acorda servicii în cabinetele private proprii, suplimentar faţă de norma de bază, 3.5 ore pe zi de lucru.
Raluca Creț