Miere din țări diferite în același borcan
Publicat de Corina Muntean, 11 septembrie 2018, 18:15
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, atrage atenţia că este anormală amestecarea mierii românești cu miere din alte țări în același produs.
Este o practică statuată de legislația europeană pe care Asociaţia o condamnă, și care poate fi combătută măcar prin etichetarea corespunzătoare a produselor, pe raftul magazinelor:
Ideea e de a nu mai permite cupajarea (amestecul) mierii, consumatorul să poată hotărî ce consumă și să nu mai poată fi mințit. Pentru că prin această directivă 2001 a Parlamentului European se permite amestecul, indiferent sub ce formă, miere europeană non-E, miere non europeană. Încercăm o modificare în care mșcar pe etichetă să scrie țara de proveniență și procentul de participare la acest amestec. De acum încolo, cea maimare presiune pe mierea românească și pe produsele apicole va fi vânzarea produselor, pentru că prețurile oferite, în condițiile în care intră în România miere din Ucraina, de exemplu, la 7 lei, va duce la falimentul apiculturii.”
Apoi, apicultorii români ar trebui să-și reducă costurile de productie, în condițiile în care ei sunt printre puținii care fac pastoral, deci cheltuie foarte mult.
Apoi, Ioan Fetea recomandă diversificarea extracțiilor pe specii melifere, iar noi producem doar miere de rapiță, salcâm, floarea soarelui și tei.
Potrivit Eurostat, anul trecut România era prima în Europa la producţia de miere cu peste 30 de mii de tone, adică 13% din cantitatea totală europeană.
La nivel naţional există aproximativ 40 de mii de apicultori înregistraţi, iar stupii lor însumează aproape un milion de familii de albine.
Valeriu Russu