Producție de miere în creștere datorită vremii
Publicat de radiomures, 5 iunie 2018, 17:00
Apicultorii din județul Mureș anunță pentru acest an producții mai mult decât duble, față de media anilor precedenți, datorită condițiilor meteo favorabile.
Acest lucru îi stimulează pe producători să apeleze la APIA pentru obținerea subvențiilor alocate în 2018 din Programul Național Apicol, a spus vicepreședinele Apicola Mureș, Cristina Cojocaru:
Față de anul trecut, când la salcâm a fost o productie de 5 kg de familie de albine, anul acesta producția e de 15 kg, iar la rapiță avem o productie de 10 kg de miere pe familia de albine. Anul trecut au depus dosare, la APIA, cam 350 de de persoane. Există termenul de 1 august, iar până atunci se depun dosarele iar APIA le centralizează. Sunt agricultori care au solicitat doar medicamente și atunci suma e mica. Dacă au solicitat familiii de albine, valoarea unei familii a fost anul trecut de 330 de lei.”
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă speră ca până pe 1 august să fie depuse peste 300 de cereri de plată, număr echivalent celui solicitat anul trecut de apicultorii din județ:
Anul trecut, la nivelul județului Mureș au fost autorizate la plată toate cele 335 de cereri depuse, pentru o sumă de peste 3,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 10 la sută din suma alocată întregii țări. Au fost depuse cereri pentru mai multe posibile achiziții, cele mai multe pentru familiile de albine, 9095 de familii în anul 2017 și 7572 de cutii de medicamente – acestea au și ponderea cea mai mare în suma aprobată la plată.”
Apicultorii pot depune până la 1 august cererile pentru obţinerea fondurilor din Programul Naţional Apicol, practic decontarea unor cheltuieli pe care aceștia le fac.
Programul Naţional Apicol 2017 – 2019, în valoare totală de aproape 100 de milioane de lei, vizează achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.
România produce anual, în medie, 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Valeriu Russu