Până la 2.000 de lei vor plăti firmele pentru noile case de marcat
Publicat de MIRELA ROTAR, 15 mai 2018, 14:12
Peste două săptămâni casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii pentru contribuabilii mari şi mijlocii, iar de la 1 august și agenții economici mici vor fi nevoiți să le utilizeze. În Mureș, administratorii firmelor au puține informații despre noile aparate și cât îi va costa implementarea lor:
Reprezentanții firmelelor care oferă case de marcat și service spun că suntem pe ultima sută de metri cu implementarea aparatelor.
Acestea urmează să ajungă în țară, iar apoi sunt avizate tehnic, explică din partea unei companii din Mureș, Monika Cseke:
S-a eliberat avizul tehnic de la ITC. Producătorii, importatorii avizează distribuitorii pentru a putea vinde și servisa aceste case. Până nu va ieși avizul pentru distribuție și service nu vor putea aduce în țară modelele noi de case. Costurile vor fi diversificate ca la orice alte produse, diferența fiind dată de caracteristicile acestora. Pot fi puse în funcțiune cam în două-trei zile. Aceste costuri vor fi incluse în prețul caselor de marcat. Va începe undeva de la 700 de lei până la 2.000 de lei.
Finanțele Publice anunță că termenul prevăzut de lege trebuie respectat.
Purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Mureș, Dana Nistor:
Contribuabilii sunt informați asupra obligației ce le revine cu privire la utilizarea de aparate de marcat cu jurnal electronic, respectiv eliminarea aparatelor cu rolă jurnal, organele de control urmând a dispune sancțiuni în cazul în care se impune. Sunt luate în considerare și instrumentele care asigură prevenirea săvârșirii de contravenții. Acestea sunt reglementate de legea prevenirii. Dotarea operatorilor cu case de marcat cu jurnal electronic contribuie la reducerea evaziunii fiscale, creșterea nivelului de fiscalizare, la îmbunătățirea execuției veniturilor bugetare.
Reprezentanta Finanțelor mai spune că deținătorii caselor de marcat vor transmite către ANAF datele referitoare la operațiunile efectuate precum informații din bonurile fiscale, din raportul fiscal de închidere zilnică. Aceste informații privesc închiderea și deschiderea aparatelor prin intermediul unui program de asistență pus la dispoziție pe portalul instituției. Fișierul semnat cu certificat calificat se comunică prin mijloace electronice de trasnsmitere la distanță până în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare. Perioada de raporare este o lună calendaristică.
Marcela GERMAN