Primăria Brașov a alocat fonduri pentru reabilitarea bastioanelor și zidurilor cetății
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 mai 2018, 12:17
Lucrările vor fi demarate doar după ce Municipalitatea va prelua în proprietate aceste monumente istorice.
Situație cel puțin ciudată la Brașov unde s-a ajuns ca unele monumente istorice din oraș să aparțină atât Primăriei, cât și Consiliului Județean.
Cetatea Fortificată a Braşovului, Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb și Turnul Negru sunt cuprinse în anexa 2 a HG nr. 972/2002 privind inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Braşov, însă, aceleași monumente istorice apar şi în anexa nr. 1 din aceiași hotărâre de Guvern, privind inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al judeţului Braşov. Ca urmare a acestui act normativ, nici Primăria Braşov şi nici Consiliul Judeţean Brașov nu pot investi legal în niciun fel de lucrări de reparaţii.
Soluția găsită este ca aceste monumente să fie radiate din proprietatea Județului Brașov și administarea Consiliului Județean, pentru a rămâne cu un singur proprietar, Primăria Brașov.
Astfel, procedura propriu-zisă de radiere a început în luna septembrie 2017 când plenul Consiliului Judeţean a aprobat începerea procedurilor de modificarea a anexei 1 din HG 972/2002, pentru radierea a 17 poziţii din listă, care se regăsesc şi în inventarul municipiului Braşov.
Va urma un protocol de predare-primire a monumentelor istorice care va fi realizat între Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov și în care va exista lista imobilelor şi valoarea lor de inventar actualizată, precum şi investiţiile realizatepână acum în fiecare dintre ele.
Primăria Brașov a aprobat deja alocarea sumei de 200.000 de lei pentru lucrările viitoare de consolidare şi întreţinere a zidurilor cetăţii şi a bastioanelor.
Vali Blajovan