Începe o nouă etapă a cadastrării gratuite a localităților din România
Publicat de Corina Muntean, 27 aprilie 2018, 15:49
Măsurile luate de Executiv, printr-o ordonanță de urgență emisă în această lună se referă la creșterea sumelor oferite primăriilor, pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Astfel, fiecare primărie poate primi suma maximă de 155.000 de lei, se înjumătăţesc termenele de soluţionare a contestaţiilor, și se pot înscrie în cartea funciară certificatele de moştenitor emise înainte de 2011.
Suma de cadastrare e majorată proporţional cu gradul de dificultate al lucrării şi va fi cuprinsă între 60 şi 132 de lei pe imobil a mai spus directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mureş, Lucian Mănişor:
Agenția, pe lângă faptul că inventariază toate imobilele, în urma recepției acestor lucrări, acolo unde există moștenitori, aceștia au posibilitatea ca în doi ani de la finalizarea lor să se prezinte la notar, iar tarifele notariale sunt achitate din bugetul agenției. S-au împărțit teritoriile administrative în 5 categorii, în funcție de diferența de nivel – cele care sunt șes, tarifele pe imobil este de 60 de lei, iar cele care sunt în zona montană prețul va fi de 132 de lei.”
Modificările aduse Legii cadastrului vizează şi eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general, perioadă care până anul trecut putea ajunge până la şase luni, a explicat Lucian Mănişor:
Suntem în etapa în care oficiile de cadastru încheie contractele de finanțare cu primăriile. Apoi, se va încheia un contract de cadastru sistematic între primărie și un prestator care va trebui să facă măsurători, să identifice proprietarii, să stabilească limitele parcelei, să culeagă toate actele de proprietate ale oamenilor, urmând să întocmească un plan parcelar care se va afișa la primărie. Durata de afișare este de 60 de zile, în această perioadă ar trebui toată lumea să se prezinte la primărie să constate dacă lucrarea este corectă, dacă nu, se depun contestații. Contractele vor avea ca finalitate sfârșitul anului 2019.”
Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Anul trecut, Oficiul de Cadastru Mureş a încheiat contracte de finanţare cu 71 de primării din judeţ pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale.
Valeriu Russu