Despăgubirea foștilor deținuți ar costa România sute de milioane de euro
Publicat de radiomures, 3 aprilie 2018, 17:41
Aceasta este opinia sindicaliștilor din penitenciare după ce Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că pregătește un proiect de lege pentru deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile, ieşind din penitenciar înainte de octombrie 2017.
Președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare, Ștefan Teoroc, a declarat pentru Radio Tg. Mureș că despăgubirea nu rezolvă problema condițiilor din sistem:
De măsurile pe care România și le asumă din start vă spunem că nu este o impunere CEDO. E frustrant și pentru noi ca personal. N-am o problemă cu faptul că niște deținuți au trecut prin condiții improprii, acolo muncim și noi. Însă a da o medie de 10.000 de euro per deținut pentru un număr de deținuți încă necalculat, ar însemna că distrugem bugetul pentru câteva penitenciare noi care nu se vor mai construi niciodată.”
Mulți dintre tîrgumureșeni nu sunt de acord ca statul român să suporte asemenea despăgubiri, în condițiile în care există și alte categorii de oameni care au nevoie de ajutor.
Majoritatea inculpaților nu beneficiază de condițiile prevăzute de drepturile omului, spune și avocatul Sorin Sabău, care însă consideră că există alte metode de a rezolva problema.
Aproape orice faptă penală săvârșită a doua oară se lasă cu executare. Și atunci penitenciarele sunt suprasolicitate. Metoda care eu consider că este cea mai la-ndemână: acele brățări care să ducă la supravegherea condamnatului a executa la el acasă pedeapsa. Și așa rezolvăm, zic eu, undeva la 70 – 80% din problematica penitenciarelor.”
Alte state europene oferă foștilor deținuți despăgubiri cuprinse între 5 și 8 euro pe zi. În acest caz, sindicaliștii au calculat un buget între 370 și 550 milioane euro, bani cu care s-ar putea construi „1.500 de școli cu 8 săli de clasă sau 11 spitale cu 450 de paturi”, potrivit sindicaliștilor din penitenciare.
Marcela German