Luna pădurii crește suprafața împădurită din județul Mureș
Publicat de radiomures, 26 martie 2018, 17:17
Luna pădurii se desfășoară în fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie și este unul din cele mai importante evenimente ale silvicultorilor.
„Sărbătoarea sădirii arborelui” este și un prilej de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.
În județul Mureș, acțiunile de plantare au fost întârziate din cauza condițiilor meteo, dar pornesc în forță în zilele următoare.
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ovidiu Chiorean:
Atunci când timpul ne va permite, întrucât vremea a fost capricioasă, vor avea loc acțiuni de plantare a arborilor, în acest sens avem acțiuni comune cu Prefectura, Jandarmeria, care se vor desfășura în data de 12 aprilie. Avem și acțiuni individuale ale Direcției Silvice Mureș. Bineînțeles că împăduririle, atunci când timpul ne va permite, se vor efectua pe toate raza Direcției Silvice, la toate ocoalele, conform amenajamentelor silvice, în sensul că nu vor rămâne terenuri exploatate și neîmpădurite pe o perioadă mai mare de 2 ani, așa cum prevede Codul Silvic.”
Specialiștii de la Direcția Silvică îi sfătuiesc pe cei ce organizează acțiuni de împădurire să țină cont de tehnicile de împădurit și de specii, altfel riscă să li se usuce puieții proaspăt plantați.
Revine Ovidiu Chiorean:
Bineînțeles că și la plantări există o anumită tehnică, sunt scheme de împădurit, compoziții de împădurit, care în mod normal trebuie respectate. În măsura în care ne solicită, specialiștii de la Direcția Silvică Mureș le vor asigura consultanța necesară.”
În campania de împăduriri de primăvară, Romsilva va planta aproape 25 de milioane de puieți forestieri la nivel național, fiind prevăzute lucrări de regenerare a pădurilor pe 9.383 de hectare.
Programul anual prevede regenerarea a peste 12.800 de hectare de păduri de stat, peste 8.400 de hectare prin regenerări naturale și aproape 4.500 de hectare prin regenerări artificiale, cu o investiție totală de peste 167 de milioane de lei.
De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva oferă gratuit 1 milion de puieți forestieri voluntarilor care se implică în acțiuni de împăduriri.
Raluca Creţ