Armata va modifica modul în care se fac testările psihologice
Publicat de radiomures, 12 februarie 2018, 13:10
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţional din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat la Tîrgu Mureş, că în perioada următoare se vor modifica testele psihologice la care sunt supuși militarii.
Mircea Dușa a precizat că noile teste vor duce la o evaluare mai bună a persoanei:
Trebuie să perfecționăm și modul în care se face testarea psihologică, acel chestionar sau interviul pe care îl ia psihologul să ofere și posibilitățile de a evalua persoana, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior.”
Psihologul mureșean Radu Bălănean a arătat că îmbunătățirea testelor psihologice se face permanent și este obligatorie, din cauza problemelor actuale în continuă schimbare:
Dacă discutăm de modificarea bateriilor de teste, vreau să vă spun că acest proces este realizat încontinuu, chiar dacă nu este perceput în acest mod de către angajator sau de către angajat, dar permanent ele sunt îmbunătățite. Este o nevoie reală, pentru că, într-adevăr, noi ne confruntăm cu o societate în care provocările și presiunea socială este mare, și atunci frecvența problemelor psihologice este mai mare.”
Radu Bălănean a subliniat că ar trebui să se modifice și mentalitatea românilor, care evită să meargă la psiholog din cauza prejudecăților.
Cu ce ne confruntăm în realitate este o altă problemă. Este o anumită prejudecată cu privire la psiholog, oamenii se tem sau se jenează să vină la psiholog, pentru a-și rezolva problemele din timp. Nu numai testarea este importantă, pentru că, până la urmă, testarea identifică o anumită problemă. Ceea ce este important este rezolvarea acelei probleme și, cu cât rezolvarea acestei probleme se face mai devreme, cu atât rezultatul se obține mai ușor.”
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat că Armata va înfiinţa un centru specializat în psihologie şi va angaja 50 de specialişti ca să-i ajute pe militarii romani să se refacă după misiunile desfăşurate în teatrele de operaţiuni şi nu numai.
Până acum psihologii au diagnosticat 19 militari cu tulburare de stres posttraumatic, după ce au participat la misiuni în teatrele de operaţii din străinătate.
Raluca Creţ