Medicii, manageri de spitale, s-ar putea întoarce la profesia lor
Publicat de radiomures, 12 februarie 2018, 12:03
Asta deoarece, de luna viitoare, salariul unui medic primar va fi semnificativ mai mare decât al unui manager de spital.
Din martie, medicii vor avea salarii crescute cu 70%, unii urmând să aibă venituri brute de până la 16.500 de lei.
Managerii de spitale, în schimb, vor putea ajunge la salariul maxim de 14.500 de lei deabia în anul 2022, însă acum este mai mic, spune deputatul social democrat din Mureș, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu:
Din câte știu, Ministerul Sănătății a înaintat către Ministerul Muncii o propunere, astfel încât pentru șefii de secție, managementul spitalelor, în cazul în care acestea sunt ocupate de medici, să aibă posibilitatea să opteze pentru cele două categorii de încadrare. (Am putea vedea manageri de spitale care se întorc la meseria de medic.) Considerăm că domeniul prioritar este cel de pregătire de medici. România are nevoie de medici.”
Unele ajustări salariale s-au aplicat, în schimb, la alte categorii de angajați din domeniul salarial care, odată cu creșterea de 25% de la 1 ianuarie, ar fi depășit salariul din grila anului 2022.
Este cazul unor chimiști, biochimiști, farmaciști și membri ai comitetelor directoare.
La cele două spitale mari din Tîrgu-Mureș, câte 10 persoane au scăderi ale veniturilor, în timp ce la Institutul Inimii nu pierde nimeni la salariu, spune președintele Sanitas Mureș, Ioan Popșor:
La Institutul de Boli Cardiovasculare am înțeles că nu sunt persoane care au probleme cu majorarea de 25%, se poate acorda la tot personalul. La Spitalul Clinic Județean de Urgență sunt afectate câteva persoane din Comitetul Director, farmaciștii principali, gradul IV și gradul V, asistenții medicali de la Anatomie Patologică iar la Spitalul Clinic Județean Tîrgu-Mureș, tot la fel.”
Unele categorii de angajați din domeniul salarial ar putea pierde unele venituri și din cauza sporurilor. Este cazul anatomopatologilor, spune deputatul mureșean, Florin Buicu:
Pentru anatomie patologică și medicină legală aveam, pe legea veche, următoarea modalitate de calcul al salariului. Dacă un medic anatomo-patolog avea, să zicem, salariul de încadrare de 2.500 de lei, din start încadrarea lui era de 5.000 de lei iar prin aplicarea sporului de 100%, salariul lui era de 10.000 de lei. Prin legea salarizării se modifică salariile de încadrare și sunt anumite categorii care vor ajunge la 15.000 de lei. Pentru aceste categorii se modifică acel spor care nu va mai fi de 100%.”
Oficialii din Ministerul Sănătății spun că scăderi salariale vor avea doar 3% din angajații din sistem.
Cristina Bulbescu