Nouă tentativă de accesare a fondurilor europene pentru reabilitare termică, la Reghin
Publicat de radiomures, 12 ianuarie 2018, 12:25
Primăria municipiului a organizat o consultare cu președinții asociațiilor de propietari pentru a sonda disponibilitatea locatarilor de a contribui cu 25% din valoarea investiției. Aceasta după ce în urmă cu 10 ani a mai existat o încercare de a atrage finanțare pentru izolația termică a blocurilor.
15% ar fi sprijinul din bugetul local, iar 60% fonduri europene, explică arhitectul din cadrul Primăriei Reghin, Klaus Birthler:
Clădirile de locuit pot contribui la reducerea consumului de energie prin reabilitare termică, prin soluții de compensare cu panouri solare. Principalele probleme sunt cazurile sociale, oamenii care chiar nu-și permit nicio contribuție în plus față de cea de acum la încălzire. Aici încă nu avem o soluție, dar ne gândim care ar putea fi soluția. O altă problemă sunt locatarii care sunt plecați din țară. Nici întreținerea unii nu și-o plătesc.”
Președinții asociațiilor de proprietari sunt sceptici în privința reușitei din cauza experienței din urmă cu 10 ani, când nu s-a reușit respectarea termenului de depunere, amintește președintele unei asociații, Ovidiu Ilisan:
În 2007-2008 atunci s-a și demarat o campanie în care locatarii au început să adune bani. Din păcate acest propiect nu a fost dus la bun sfârșit și banii s-au returnat treptat locatarilor. Ducerea la bun sfârșit a acestui proiect ar fi foarte greu de realizat fiindcă foarte mulți locatari nu-și permit un astfel de efort financiar. Totuși să fim optimiști că aceste proiecte vor putea fi duse la bun sfârșit pentru că este un avantaj pentru locatari.”
La Tîrgu Mureș, beneficiarii fondurilor atrase pentru reabilitare termică sunt încântați de investiția făcută, spune reprezentanta unei asociații de propeietari din Aleea Carpați, Lenuța Petruț:
Investiția a fost foarte convenabilă. Noi la asociația de proprietari am adunat banii eșalonat, câte 100 de lei, iar locatarii au participat cu 20%. La un apartament cu 2 camere, cei care aveau geamuri termopan pot să vă spun că aproape 2.100 lei. Se păstrează foarte bine căldura. Blocul nostru arată ca un bloc nou construit.”
La Reghin, Primăria urmează să efectueze un audit energetic pentru a stabili valoarea aproximativă a contribuției locatarilor.
Reabilitarea termică a unui bloc din bani europeni se poate face cu acordul a două treimi din locatari.
Marcela German