Răspunsul autorităților române la criticile ambasadelor
Publicat de Corina Muntean, 22 decembrie 2017, 20:57
Întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt priorităţi asumate de Guvern, iar autorităţile de la Bucureşti continuă şi consultările cu Comisia Europeană.
Este mesajul transmis de Ministerul Român de Externe după îngrijorările exprimate, ieri, de şapte parteneri şi aliaţi ai României cu privire la evoluţiile din domeniul justiţiei.
Între altele, în comunicatul dat publicităţii astăzi, este reafimat şi ataşamentul ferm al ţării noastre faţă de valorile Uniunii Europene.
Tot azi, conducerea Parlamentului a anunţat că miniştrii justiţiei şi de externe vor informa ambasadele şi Bruxelles-ul în mod corect şi cu explicaţiile de rigoare despre schimbările operate.
Mugur Mihăiţă: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, consideră că mesajul ambasadorilor este unul făcut în necunoştinţă de cauză. El spune că astfel noile prevederi vor putea fi analizate corect.
Liviu Dragnea: Este un angajament care a fost al coaliţiei ca aceste legi să fie adoptate până la finalul sesiunii parlamentare, este un drept al Parlamentului. Au fost dezbateri la care au participat reprezentanţi din foarte multe părţi ale acestui sistem. O mare parte dintre amendamentele respective au fost propuse şi susţinute de asociaţiile magistraţilor. Este foarte greu ca o lege să mulţumească pe toată lumea.
Mugur Mihăiţă: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că modificările aduse celor trei legi vin să întărească independenţa justiţiei şi a declarat că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale după sesizarea PNL.
Călin Popescu-Tăriceanu: Având în vedere că de-abia ieri am încheiat votul şi aceste legi nu au fost încă traduse în aşa fel încât cineva din străinătate să poată să citească şi să se informeze corect, daţi-mi voie să îmi pun semne de întrebare asupra surselor de informare şi a corectitudinii informaţiilor pe baza cărora au făcut aceste aprecieri. Pot să accept din partea unor state europene partenere cu România preocupări legitime ca într-o ţară cum este România sau în orice altă ţară europeană să nu existe derapaje de la normele statului de drept.
Mugur Mihăiţă: Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului susţin că modificarea legilor justiţiei era necesară, pentru a se transpune în textele actelor normative prevederile Directivei europene în domeniu, deciziile Curţii Constituţionale a României şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului.”
Reamintim că, ieri, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Olanda şi Suedia au transmis, prin intermediul ambasadelor, că modificarea în Parlament a legilor justiţiei, precum şi amendamentele la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de România în domeniu.
Cele şapte ţări avertizează coaliţia PSD – ALDE să evite orice acţiune care ar putea slăbi independenta justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe aceste legi.