Rata abandonului școlar în Mureș este de doar 5%, față de 18% la nivel național
Publicat de radiomures, 7 decembrie 2017, 19:12 / actualizat: 7 decembrie 2017, 23:05
În Mureș, cel mult 5% dintre elevi nu finalizează învățământul de bază, în timp ce la nivel național rata abandonului școlar este de 18%, conform raportului recent pe educație al Uniunii Europene.
Organizațiile non-guvernamentale care lucrează cu rromi spun că tot mai mulți copii renunță la școală. Președintele Asociației Divers din Tîrgu Mureș, Maria Koreck:
Valea Rece din Tîrgu Mureș, de exemplu, anual sunt vreo 40 de copii care nu sunt nici înscriși la grădiniță. Anual cam 20-30 de copii nu sunt la școală și ar trebui să fie în clasele V-VIII. Cunoaștem și celelalte pungi de sărăcie din Tîrgu Mureș și este similar ceea ce se întâmplă”
Datele oficiale arată că în Mureș rata de abandon școlar este între 3 și 5%. Șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ioan Macarie consideră că acest procent se datorează programelor derulate în comunitățile de rromi:
Rata abandonului, adică copii plecați în străinătate și copii care au renunțat pur și simplu la școală din varii motive. Este sub 5%. Accentuez, este sub 5%, în învățământul obligatoriu. Unde rata abandonului este mare cred că acolo se face o confuzie și s-au introdus și copiii care sunt corigenți și repetenți.”
În Mureș există comunități de rromi în care toți copiii frecventează școala. Este și cazul gimnaziului din cartierul reghinean Apalina, condus de prof. Cireșica Țigu:
Ținând cont de faptul că suntem o școală gimnazială și avem de 10 ani programul a doua șansă noi nu avem abandon școlar. Poate că este surprinzător, însă situațiile de genul unor fete, că știți că în comunitățile de rromi este această problemă, fete care se căsătoresc, probabil în clasa a VII-VIII, revin și se înscriu la A doua șansă”.
Programele derulate cu succes de ani de zile la Reghin sunt destinate elevilor, dar și părinților și profesorilor din școală.
Marcela German