Proiectul legislativ care întărește autoritatea polițistului, în dezbatere publică la Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 6 noiembrie 2017, 19:11
Conducerea poliției mureșene alături de reprezentanții organizațiilor profesionale și sindicale, precum și polițiști cu experiență din cadrul unității au susținut, astăzi, la sediul IPJ Mureș o dezbatere publică, în prezența mass-media.
Proceduri interne precum legitimarea, încătușarea sau conducerea la sediul poliției vor fi introduse în legislație, la fel și situațiile în care polițiștii pot pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului.
Împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu devine infracțiune, la fel și jignirea în public a acestuia.
Petrecerile zgomotoase din imobile, de asemenea, vor deveni infracțiuni iar amenzile vor crește de cinci ori pentru refuzul legitimării.
Toate aceste propuneri care protejează polițistul au venit din partea celor care lucrează în stradă și care se expun riscurilor, spune șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Dumitru Bîltag:
Ne uităm cu admirație la polițiile altor state iar cei mai mulți dintre noi și-ar dori ca interacțiunea polițist-cetățean să fie și la noi la fel. Sunt convins că cetățenii de bună credință nu acceptă ca un polițist să fie înjurat, badjocorit, agresat sau, mai rău, rănit sau chiar omorât. Nu vrem să fim polițiști eroi ci să ne facem datoria cât mai bine, în viață. Dacă lăsăm lucrurile să escaladeze, în curând nu vor mai fi polițiști pe stradă. Cine va dori să devină polițist dacă știe că va deveni o țintă vie fără nici o protecție. Cetățenii trebuie să cunoască până unde merge autoritatea polițistului pentru a nu fi abuzuri.”
Pe lângă întărirea autorității, polițistul trebuie să fie bine plătit și să beneficieze de o dotare corespunzătoare, susțin sindicaliștii.
În plus, e nevoie și de susținerea procurorilor, spune vicepreședintele Federației Sindicatului Național al Polițiștilor (SNPPC), Marius Ionescu:
Reformă fără bani nu se poate face, începând de la sediile polițiilor care să nu-ți fie rușine cu ele. Poliția națională nu are bani, începând de la imprimantă, de la coală de hârtie sau toner și până la bani pentru a te deplasa la toate evenimentele care sunt. Deci, vorbim de resursele logistice. De asemenea, întărirea autorității polițienești înseamnă ca MAI să aibă resurse umane. Procurorii nu colaborează așa cum trebuie. Polițistul este lovit, filmat pe camere video și procurorul clasează cazul. Spune că acesta nu este ultraj.”
Mulți târgumureșeni își doresc ca autoritatea polițistului să crească, mai puțin cei care sunt în vizorul acestora:
Polițiștii susțin că autoritatea sporită va conduce la o societate mai sigură, în condițiile în care infracțiunile cu ultraj asupra lor au crescut la nivel național cu 20 de procente.
În județul Mureș au fost 8 astfel de cazuri în anul 2016, anul acesta fiind înregistrate doar 3 situații în care polițiștii au fost agresați și amenințați.
Cristina Bulbescu