Proprietarii de păduri situate în ariile protejate vor primi compensaţii în bani
Publicat de radiomures, 31 octombrie 2017, 19:26
Este promisiunea făcută de ministrul Apelor şi pădurilor, Doina Pană, care a adăugat că a avut deja o întâlnire, la Bruxelles, pe această temă. Oamenii nu pot exploata lemnul de pe suprafeţele pe care le deţin în proprietate, deci trebuie despăgubiți ca și cetățenii celorlalte state membre ale UE.
Primarul comunei Răstolița, Ioan Marius Lircă, a declarat că nu prea crede că oamenii își vor primi banii:
Nici n-am auzit asta până acuma, și, sincer vă spun, nu cred că oamenii vor primi ceva, nu văd să dea ei despăgubiri.”
La fel de neîncrezător s-a declarat și deputatul Marius Pașcan, care de mai mulți ani susține cauza acestor proprietari de păduri de pe valea Mureșului Superior.
El susține că toți miniștri Mediului din ultimii ani au făcut astfel de declarații binevoitoare, însă deloc concrete.
Aceste subvenții sunt acordate în majoritatea țărilor europene, numai în România se fac tot felul de promisiuni și oamenii nu primesc niciun fel de bonificații. Pe această temă am interpelat, în mod repetat, Ministerul Mediului. Deci nu mă miră această declarație, problema este să fie și concretizată într-un fel, fiindcă altminteri avem o problemă unică în UE, în care proprietarii de păduri nu sunt despăgubiți pentru pădurile lor, pe care nu le pot administra.”
Ministrul Apelor şi pădurilor a declarat că circa 40% din suprafaţa pădurilor din România sunt arii protejate şi ar fi firesc să vină aceste compensaţii de la Uniunea Europeană.
Este vorba de despăgubiri similare celor care se dau pentru fâneţe sau prin APIA agricultorilor, a explicat Doina Pană care s-a întâlnit, luni, cu primarii şi cetăţenii din mai multe comune din judeţul Hunedoara.
Valeriu Russu