Medierea și arbitrajul au făcut pași mărunți în degrevarea instanțelor de judecată
Publicat de radiomures, 27 octombrie 2017, 14:15 / actualizat: 27 octombrie 2017, 22:10
Românii nu sunt obișnuiți să apeleze la metodele de justiție alternativă, în ciuda avantajelor pe care le prezintă medierea și arbitrajul. Aceasta este opinia participanților la cea de-a doua ediție a Reuniunii Mediatorilor din Transilvania, reuniți astăzi la Tîrgu Mureș.
Președintele Uniunii Naționale a Tribunalelor de Arbitraj Instituționalizat, Marian Jurgiu recunoaște că în România justiția alternativă nu a făcut progresele așteptate:
Deși sunt pași timizi și putem vorbi doar de numărul a câteva sute de dosare la nivelul țării, este un pas și nou sperăm că de bun augur ca pe viitor să venim în întâmpinarea instanței clasice și în întâmpinarea justițiabililor. Nu suntem cultivați în acest sens, de a solicita ca să ne rezolvăm litigiile pe această cale.”
Tot pe seama lipsei de infomare și a obișnuinței, pun și unii avocați lipsa interesului românilor pentru mediere sau arbitraj. Nu din cauza onorariilor apărătorii nu apelează la justiția alternativă, crede avocatul Nicolae Kozak:
Având în vedere gradul de încărcare cu dosare pe rolul instanțelor de judecată, medierea și arbitrajul mi se par niște soluții viabile. Eu am profesat în Franța 6 ani, peste tot medierea și arbitrajul sunt soluții pe care toată lumea le ia în calcul. S-ar putea spune că o parte din colegi preferă litigiile duse judecății din cauze financiare. Nu este adevărat. Probabil și o parte din colegi nu sunt așa de bine informați.”
Cele mai importante avantaje ale medierii și ale arbitrajului sunt durata de soluționare, costurile reduse și confidențialitatea.
Marcela German