Creștinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci
Publicat de radiomures, 14 septembrie 2017, 08:44
Creştinii îşi amintesc astăzi de sacrificiul Fiului lui Dumnezeu, Isus Christos, care şi-a dat viaţa pe Cruce pentru mântuirea întregului neam omenesc.
Înãlţarea Sfintei Cruci, sărbătoare de post şi ajun, este un praznic împărătesc care aminteşte oamenilor că prin suferință, deci prin „Cruce a venit bucuria la toatã lumea”.
Preotul ortodox din Tîrgu-Mureș, Silviu Negruțiu:
În înțelesul de astăzi al Sfintei Cruci este abordată problema suferinței și nu al semnului Sfintei Cruci. Credința trebuie să o manifestăm ca formă de viață și Crucea este semnul prin care noi ne derulăm fiecare exercițiu intelectual în aspectul practic. Suferința Crucii este legată de greutatea prin care noi rezolvăm problemele vieții cu ajutorul lui Dumnezeu.”
Sfânta Cruce a fost pentru prima dată obiect de adoraţie în timpul Împăratului Constantin, împărat roman care a oficializat creştinismul.
Prima sărbătorire solemnă a Crucii a avut loc în anul 335, cu prilejul consacrãrii celor două bazilici ridicate la propunerea mamei împăratului Constantin, Sfânta Elena: bazilica „Martyrium” sau „Ad Crucem” pe Golgota, şi bazilica „Anastasis”, adică a Învierii.
Cristina Bulbescu