Târgumureșenii, la un pas de a rămâne cu gunoaiele neridicate
Publicat de radiomures, 1 august 2017, 13:23
Salubriserv a întârziat plata costurilor de depozitare, astfel că firma de la Sînpaul i-a dat un termen limită de achitare a datoriilor, care a expirat la 31 iulie.
Problema a fost confirmată pentru RTM de responsabilul proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Mureș”, Radu Spinei.
Acesta spune că dacă nu ar fi achitat datoria, Salubriserv nu ar mai fi avut dreptul să depoziteze gunoiul menajer la depozitul de la Sînpaul.
Tariful de depozitare este de aproximativ 62 de lei pe tonă, la care se adaugă 50 de lei, taxa de mediu, a precizat Radu Spinei:
S-au înregistrat, în repetate rânduri, întârzieri la plată, în ce privește facturile emise de către operatorul depozitului. Au fost emise notificări de atenționare vizavi de creanțele înregistrate, iar ultima notificare de săptămâna trecută se referă la o datorie de peste 1 milion de lei. Dacă ea nu este achitată, operatorul depozitului sistează acceptul la depozitare pentru Salubriserv.”
Datoria a fost achitată astăzi, astfel că nu se pune problema ca târgumureșenii să rămână cu gunoiul neridicat, spune viceprimarul Sergiu Papuc:
Astăzi, noi am făcut o plată de un milion de lei către Salubriserv, iar Salubriservul la rândul său a făcut plățile către operatorul de la groapa de gunoi, deci nu există probleme cu privire la transportul la gunoi menajer în Tg. Mureș, târgumureșenii nu au niciun motiv de teamă, pentru că suntem cu plățile la zi. Dar, noi trebuie să verificăm întotdeauna stadiul în care se află lucrurile, pentru că Salubriservul trebuie să ne aducă rapoarte, în urma cărora se fac plățile. Pentru că nu putem plăti servicii de salubritate în avans.”
Problema transportului gunoiului menajer la depozitul ecologic de la Sânpaul a fost ridicată săptămâna trecută de consilierul județean Molnar Ervin:
În informarea pe care noi am primit-o scrie că doar de la stațiile de la Râciu, Bălăușeri și Târnăveni merg deșeurile la depozitul de la Sînpaul. Nu scrie nimic de Tîrgu-Mureș. În contractul de delegare al operatorului care administrează depozitul de deșeuri de la Sînpaul, este prevăzut și transportul deșeurilor de la cele 3 stații de transfer și de la cele 4 stații de sortare, nu scrie despre Tg. Mureș, nici că duce nici că nu duce. Dar având în vedere că în contractul de delegare ei nu au contract decât să transporte deșeuri de la cele 3 stații de transfer și de la cele 4 stații de sortare, eu mă gândesc că nu duce nimeni pe gratis gunoiul de la Tîrgu-Mureș sau din altă parte, nu face un favor Tg. Mureșului să ducă gunoiul de la Tg Mureș la depozitul respectiv. Probabil că ei duc gunoiul la Odorhei.”
În calitate de titular al autorizației integrate de mediu, CJ Mureș a fost înștiințat asupra situației, care a notificat, la rândul său, instituțiile de mediu- Agenția de Protecția Mediului, Garda de Mediu Mureș și Apele Române.
Directorul adjunct al Gărzii de Mediu Mureș, Lucian Branea, a declarat pentru RTM că nu avea cunoștință de această situație, dar se vor face verificări:
Din păcate noi nu deținem asemenea informații. Și noi așa știam, iar ca să verificăm cele afirmate de el, trebuie să facem un control la Salubriserv, în speță. Și eu știu că depun gunoiul acolo, la Sînpaul, practic toți operatorii. Mai ales că Salubriservul are contract încheiat cu operatorul depozitului de deșeuri.”
Depozitul ecologic de la Sînpaul este funcțional din februarie, dar nu 100%.
Salubriserv a început depozitarea gunoiului de la Tg. Mureș abia în luna mai.
Valeriu Russu