Iohannis şi-a început vizita în Harghita
Publicat de radiomures, 18 iulie 2017, 11:13 / actualizat: 18 iulie 2017, 16:52
UPDATE ORA 15:00 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Sfântu Gheorghe
Șeful statului fost întâmpinat în Piaţa Centrală de primarul municipiului, Antal Arpad şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.
Preşedintele are o întâlnire cu reprezentanți ai clusterelor și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară la sediul Consiliului Judeţean Covasna.
La ora 17, preşedintele României va participa la un ceremonial militar la Mausoleul Mărăști din judeţul Vrancea, cu prilejul comemorării a o sută de ani de la bătăliile ce au avut loc în această zonă în timpul Primului Război Mondial.
În cursul dimineţii a avut, la Miercurea Ciuc, o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Covasna şi Harghita.
Mara Deleanu
UPDATE ORA 14:00 Vizita președintelui Klaus Iohannis în județele Harghita și Covasna
UPDATE: Președintele este ingrijorat de soarta tinerilor din Harghita și Covasna care nu vorbesc bine limba română.
Klaus Iohannis a îndemnat reprezentanţii comunităţii maghiare şi cei ai Ministerului Educaţiei să se aşeze la masa dialogului şi să găsească urgent soluţiile cele mai bune.
Totodată șeful statului i-a îndemnat pe tinerii maghiari din judeţele Harghita şi Covasna să înveţe limba română pentru a-şi maximiza şansele de reuşită în viaţă, iar pe politicieni să renunţe la „concepţii care ţin prea mult de politicianism şi prea puţin de oameni”.
Preşedintele le-a transmis celor aproximativ 300 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, prezenţi la dezbaterea din Harghita, că are foarte mare încredere în ei şi în capacitatea lor de a face în continuare din relaţia minoritate-majoritate, una de succes.
Agerpres
***
UPDATE: Șeful statului susține regionalizarea, dar este împotriva ideii de autonomie.
Preşedintele Klaus Iohannis, care efectuează azi o vizită în judeţele Harghita şi Covasna, a declarat la Miercurea Ciuc, că autonomia teritorială pe criterii etnice “nu este de dorit” şi a atras atenţia că această temă atinge “sensibilităţi istorice” .
Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei dezbateri cu reprezentanţii autorităţilor locale din cele două judeţe, că “descentralizarea este obligatorie”, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona în interes local. De asemenea, a mai spus că “regionalizarea este de dorit”, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei, pentru a fi mai eficientă în interesul cetăţeanului, şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creştere economică.
În schimb “autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea”, a spus şeful statului, la Miercurea Ciuc. El a mai adăugat că la aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă, în cazul unei regionalizări, să nu se realizeze delimitarea regională de linie etnică.
Klaus Iohannis a mai spus că apreciază foarte mult echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna, care, adeseori, s-au constituit într-un “liant” între minoritate şi majoritate şi au creat o “punte” între actul decizional local şi central.
Mara Deleanu
***
UPDATE: Klaus Iohannis a primit steagul Ţinutului Secuiesc.
Într-un discurs în care a cerut la rândul său autonomie, primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit preşedintelui Klaus Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc, notând că șeful statului a câştigat alegerile cu scoruri foarte mari în Harghita şi Covasna.
Iohannis a cerut consilierilor săi un steag al României, pe care i l-a înmânat în replică lui Raduly Kalman, afirmând că parteneriatul nu trebuie să fie pe criterii etnice.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este „de dorit”, însă s-a arătat împotriva ideii autonomiei.
News.ro
***
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început vizita în Harghita şi Covasna, cu o dezbatere alături de reprezentanţii administraţiei publice locale din cele două judeţe.
În debutul dezbaterii, de la sediul CJ Harghita, după imnul României, a fost cântat imnul Ţinutului Secuiesc de către întreaga sală şi de către preşedinţii CJ Harghita şi Covasna, care se aflau pe scenă, alături de şeful statului.
Președintele a subliniat potențialul turistic deosebit al zonei și necestitatea ca autoritățile locale să se implice și mai mult în acest domeniu:
Totodată preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este „de dorit”, însă s-a arătat împotriva ideii autonomiei, după ce şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, a cerut acest lucru pentru zona Ţinutului Secuiesc, explicând că este o idee respinsă şi la nivel european, pentru că „inhibă dezvoltarea”.
Potrivit programului oficial, şeful statului vizitează la această oră Catedrala Episcopală Ortodoxă “Sfântul Nicolae” din Miercurea Ciuc, Complexul monahal Șumuleu-Ciuc și Bazilica „Sfânta Maria”, Căminul „Sfântul Ștefan”, precum şi o fabrică de îmbuteliere a apei minerale din comuna Sâncrăieni.
În jurul orei 14, preşedintele Klaus Iohannis va ajunge la Sfântu Gheorghe, în judeţul Covasna unde va avea o întâlnire cu reprezentanți ai clusterelor și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară.
Bianca Tomuț