Drum județean de 10 km, reabilitat între Sângeorgiu de Pădure-Bezidu Nou
Publicat de radiomures, 26 iunie 2017, 19:24 / actualizat: 27 iunie 2017, 16:43
Astăzi a avut loc recepția oficială a porțiunii de drum, a cărei reabilitare a costat Consiliul Județean Mureș 9,8 milioane de lei.
Este o investiție care a început în iulie 2016 și care trebuia încheiată în 12 luni, însă lucrarea a fost finalizată cu aproape 2 luni mai devreme.
Președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, asigură că lucrarea este de calitate și că după 3 ani, cât durează garanția, drumul se va prezenta în condiții bune:
Toate datele tehnice spun că drumul este în regulă, mai are 36 de luni de garanție. Am parcurs acest drum în mai multe faze, urmărind inclusiv tot ceea ce înseamnă marcaje și indicatoare rutiere. Eu cred că este o investiție foarte importantă, această legătură dintre localitățile dintre cele două județe. În acest moment sunt alte trei drumuri în lucru, cu județul Alba, Ațintiș-Luduș, la fel cu Cosma, limită județ Bistrița-Năsăud și este o lărgire de drum județean cu reabilitare, Zau de Câmpie-Valea Largă, limită județ Cluj.”
Investiția a fost așteptată de 25 de ani de oamenii din comună, iar drumul deschide mari posibilități turistice și de comunicare între cele două județe, a arătat primarul orașului Sg. de Pădure, Csibi Attila:
În primul rând vorbesc de comunitatea din satul Bezid, acolo sunt 600 de localnici care acum pot veni mult mai ușor la Sângeorgiu de Pădure și la Tg. Mureș. Însă nu putem trece cu vederea ce înseamnă acest lucru pentru viitorul turismului din zonă, avem lacul Bezidul Nou. Apoi, dacă vorbim despre legătura cu județul Harghita și acolo sunt zone turistice. De acum încolo, noi trebuie să începem construirea a tot ce înseamnă turism; avem restaurant în Sg. de Pădure dar în zona lacului, nu. Acum se construiește prima pensiune de un investitor din Italia.”
Însă de la limita cu județul Harghita, drumul a rămas pietruit pe distanța de 5 kilometri iar lucrările au fost întârziate 9 luni, din motive birocratice.
Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, speră ca lucrările la acel tronson de drum să înceapă în toamnă:
Drumurile dintre județe ajută pe plan economic dar și cultural și a relațiilor dintre familii care, din cauza acestor drumuri impracticabile, erau foarte greoaie. Anul trecut am planificat că vom termina în același timp, dar din păcate, la noi, la CJ, au fost 4 luni de întârziere, proiectantul a întârziat și el 5 luni de zile, deci suntem într-o întârziere de 9 luni. Dar suntem optimiști că acum, joi, dacă vom aproba indicatorii tehnico-economici, atunci în septembrie se poate apuca de acest drum, iar perioada de construcție, pentru cei aproape 5 kilometri, va fi de 9 luni.”
Drumul proaspăt asfaltat ajută și localnicii care care fac naveta în Odorheiul Secuiesc sau în Cristurul Secuiesc, precum și pe elevii din Bezid care învață în Sângeorgiu de Pădure.
De asemenea, refacerea, cu asfalt și cu macadam a legăturii dintre județele Harghita și Mureș este importantă, în condițiile în care acestea preiau o parte din povara drumurilor naționale.
Valeriu Russu