Pompierii români învață de la americani managementul dezastrelor
Publicat de radiomures, 14 iunie 2017, 16:05 / actualizat: 14 iunie 2017, 17:34
Municipiul Tg.Mureș găzduiește, de la începutul săptămânii, un curs de pregătire pentru șefii Inspectoratelor pentru Situați de Urgență din țară.
Lectorii sunt reprezentanți ai Agenției Federale de Management al Urgențelor din Statele Unite ale Americii.
Cursurile cuprind două componente, una teoretică și una practică, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, secretarul de stat Raed Arafat:
Noi am început anul trecut, pe baza unui memorandum prin care s-au întâmplat două lucruri foarte importante. Am primit acces la toată baza de date de cursuri online al Agenției Federale de Management al Urgențelor din Statele Unite ale Americii pentru tot personalul IGSU și pentru un set de cursuri teoretice si practice care vin personal din Statele Unite și le țin pentru colegii noștri aici. În total, au parcurs aceste cursuri 62 – 65 de persoane. Primele două cursuri, din noiembrie anul trecut și din martie anul acesta, au fost identice. Acum, avem două cursuri la care vor participa toți cei care au fost în noiembrie și în martie”.
Cursurile au fost bine primite de pompierii români care cred că întotdeauna sunt lucruri care pot fi îmbunătățite,
Inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, col. Marian Daniel Dragne:
Am avut posibilitatea nu numai să identificăm anumite probleme la nivelul modului sau a gândirii vis-à-vis de gestionarea situațiilor de urgență ci, totodată, de identificare a unor posibilități practice de îmbunătățire a acestor aspecte”.
Reprezentantul Agenției Federale de Management al Urgențelor din Statele Unite ale Americii, Michele McCourtain, vrea să învețe de la partea română simulările situațiilor de urgență:
Mi-ar place să formulez simulările noastre pe modelul celor din România. Dr. Arafat mi-a explicat anumite proceduri pe care și noi încercăm să le implementăm în State, dar aș dori să mai învăț câte ceva despre simulările voastre și astfel să construiesc programul nostru de instruire”
Cursul se termină mâine, 15 iunie. Următorul pas în colaborarea celor două instituții va fi trimiterea a 4 -5 ofițeri români, la un curs de specializare în Statele Unite, timp de două luni. Aceștia vor fi certificați ca formatori, pentru a putea instrui, în viitor, personalul Inspectoratului, dar și reprezentanții ONG-urilor care pot veni în ajutorul salvatorilor, în caz de dezastre.
Nelly Suciu