Perspective neclare pentru ONG-urile mureșene
Publicat de radiomures, 28 aprilie 2017, 17:01
Întâlnirea de ieri dintre reprezentanții ONG-rilor mureșene și cei ai autorităților locale a deblocat, deocamdată, lipsa de comunicare dintre aceștia, susține președintele Dizabnet, Andreia Moraru.
Faptul că la discuție au participat chiar șefii instituțiilor implicate le dă speranțe ONG-urilor.
Nu sunt însă prea multe șanse pentru decontarea serviciilor deja efectuate în acest an, spune președintele Federației prestatorilor de servicii pentru persoanele cu dizabilități, Dizabnet, Andreia Moraru:
Am reușit să deblocăm lipsa de comunicare. A fost o întâlnire, să zicem așa, pozitivă. Am reușit să obținem informații de care aveam nevoie, la chestiuni tehnice. Rezultate mai puțin pozitive au fost pe subiectul care se referă la decontarea serviciilor care s-au derulat până acum. Organizațiile neguvernamentale au făcut servicii pentru beneficiarii din grupuri vulnerabile din ianuarie până în aprilie și speranțele sunt destul de mici de recuperare a banilor pe care deja ele i-au cheltuit.”
Consiliul Județean Mureș lucrează în acest moment la o procedură simplificată de licitație și, în cel mai scurt timp, contractele vor fi încheiate, spune consilierul de comunicare al instituției, Sanda Vițelar:
Consiliul Județean Mureș are două posibilități de a susține serviciile sociale prestate de către organizațiile nonguvernamentale. Este vorba de concursul de proiecte pentru finanțări nerambursabile unde suma alocată a fost mărită cu 50% față de anul precedent și se ridică la 600.000 de lei. În acest moment se lucrează la o procedură simplificată pentru contractarea de servicii sociale, bugetul alocat fiind de 3,4 milioane de lei. Vă dăm toate asigurările că aceste proceduri se vor finaliza în cel mai scurt timp cu putință, chiar mai repede decât pretențiile prezentate de organizațiile nonguvernamentale.”
Chiar dacă se vor debloca în scurt timp finanțările, viitorul nu pare a fi prea bun pentru organizațiile nonguvernamentale.
Ele deja au început să piardă personal calificat, care migrează către sectorul public, unde se anunță salarii mai mari.
Revine președintele Dizabnet, Andreia Moraru:
Situația este foarte complicată. Chiar ne-a prins într-un moment foarte, foarte prost pentru că salariile în sectorul public au crescut foarte mult, s-au deblocat posturile, se fac angajări. Este efectiv o hemoragie de plecări de specialiști din sectorul privat în sectorul public. Faptul că s-a trăit în această siguranță, că au fost luni în care angajații au lucrat în regim de voluntariat, că încă nu este deblocată situația, efectiv face ca organizațiile să piardă angajați în care au investit foarte mult pentru că serviciile pe care le fac sunt servicii specializate. Încă este devreme să spune cât de afectate sunt organizațiile dar, cu siguranță, nu sunt bine.”
Reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au primit asigurări de la autoritățile locale că de acum înainte vor avea loc, periodic, astfel de întâlniri, tocmai pentru a preveni blocajul de comunicare de până acum.
Cristina Bulbescu