Limitele copiilor nu trebuie forțate, de dragul performanței
Publicat de radiomures, 25 aprilie 2017, 15:21
Psihologul școlar din Tg.Mureș, Szalai Martin, spune că a întâlnit multe astfel de cazuri în carierea sa.
Atunci când părinții își presează copiii pentru a avea performanță sau au așteptări prea mari de la ei acest lucru poate duce la dereglări grave.
Multe din consecințe sunt pe fond emoțional, explică psihologul Szalai Martin:
Performanța se obține prin muncă. Acum, acest sacrificiu ar trebui să nu fie exagerat și consecința performanței să nu aibă un efect negativ pe alte planuri. Sigur că omul trebuie să performeze dar omul are și niște limite iar acele limite ar trebui să nu fie presate. Acest lucru poate cauza, pe fondul emoțional al tânărului sau al copilului, dereglări chiar grave, chiar cu consecințe grave.”
De vină este și școala românească, spune Szalai Martin, care promovează mai mult concurența și performanța decât formarea unei personalități echilibrate a tinerilor.
Acesta recomandă părinților să ceară întotdeauna păreri avizate înainte de a face presiuni asupra copiilor pentru a-și depăși limitele:
Încă școala românească merge pe un sistem clasic și este neglijat fondul personalității viitorului adult. Presiunea ar trebui să fie proporțională cu capacitățile tânărului, adică acea forțare să nu depășească capacitățile native ale tânărului. Întotdeauna părintele, pentru este vorba de copil, este subiectiv de cele mai multe ori. Părintele nu poate să fie obiectiv pentru că este implicat emoțional în relația cu copilul lui și atunci o persoană externă poate să evalueze mai bine.”
Radio Tîrgu-Mureș a pus astăzi în discuție tema performanței copiilor la presiunea exercitată, de cele mai multe ori, de către părinți care poate duce la tragedii.
Cazul copiilor surprinși de avalanșă zilele trecute în Munții Retezat a deschis această dezbatere.
Cristina Bulbescu