Urmările catastrofelor naturale, rezolvate prin eforturi conjugate ale instituţiilor statului
Publicat de radiomures, 4 aprilie 2017, 18:57 / actualizat: 4 aprilie 2017, 20:20
Astăzi, Sala Mare a Palatului Administrativ din Tîrgu-Mureş a găzduit întâlnirea cu studenții seriei a 28-a a Colegiului Naţional de Apărare, care au vizitat municipiul.
Întrebat care au fost cele mai dificile situații din cei peste 2 ani de mandat, prefectul Lucian Goga a menționat așa-numita tornadă de anul trecut din satele Cuci și Dătășeni, căderile de stânci în Defileul Mureșului și degajarea sloiurilor de pe râul Mureș din această primăvară.
El a subliniat că fără eforturile conjugate ale instituțiilor statului și ale cetățenilor, ar fi fost imposibil de rezolvat prompt aceste situații:
Am avut în vara trecută două sate luate de o vijelie năpraznică, am intervenit și noi și am început să degajăm copaci căzuți pe case și prin gospodării. Am văzut o reacție a comunității cum n-am văzut niciodată și cred că așa trebuie să fie, lumea nu a așteptat ajutor din partea autorităților – a fost un exercițiu, din păcate pe viu, dar unul foarte-foarte bun. Am mai avut în acest an, în luna februarie, niște sloiuri de gheață pe Mureșul superior, cum localnicii spuneau că nu au mai văzut de 30 de ani. S-au creat niște blocuri de gheață de 2-3 tone, care formau poduri. Le dădeam drumul cu excavator, cu dinamită, dar le-am făcut față, am monitorizat, zile și nopți întregi, cu ISU, cu poliție, cu autoritățile locale. Nnu lăsăm lucrul la jumătate și plecăm acasă și zicem: Doamne ajută, las că se rezolvă de la sine…
Pe de altă parte, prefectul de Mureș s-a declarat nemulțumit de faptul că există situații birocratice pe care autoritățile județene nu le pot rezolva, ele depinzând strict de bunăvoința decidenților naționali.
La acest capitol, Lucian Goga s-a referit în special la sistemul de licitații publice, care amână mulți ani investițiile în infrastructura de transport a județului.
Valeriu Russu