Ciorile, motiv de sesizări și amenzi la Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 18 ianuarie 2017, 14:46
Grupul Milvus, o organizație din Tîrgu-Mureș dedicată protecției păsărilor și naturii, a primit de-a lungul timpului mai multe sesizări din partea târgumureșenilor, dar și a Primăriei, din cauza ciorilor.
La rândul lor, au reclamat Primăria la Garda de Mediu pentru că s-au distrus cuiburile de ciori odată cu tăierile de copaci.
Singura perioadă din an când ciorile sunt protejate de lege, la fel ca toate celelalte specii de păsări, este cea de cuibărire, spune biologul Marton Attila:
Încercăm să avem o colaborare cât de bună cu instituțiile locale. Din păcate, până acum s-a lăsat numai cu sesizări și cu penalizări din partea Gărzii de Mediu în baza sesizărilor noastre pentru că au fost cazuri în care s-a procedat ilegal la înlăturarea cuiburilor de cioară în perioada în care perturbarea cuibăritului este considerat ca act braconaj. Din martie până în iunie, să zicem, este această perioadă. Dacă acum s-ar înlătura cuibul, dacă asta ar fi o opțiune sau o rezolvare, atunci în momentul de față nu sunt protejate.”
Grupul Milvus susține că a propus în fiecare an reprezentanților Primăriei soluții pentru rezolvarea acestei probleme ce trenează de mulți ani.
Mai întâi, spune biologul Marton Attila, ar trebui înființată o comisie pentru ciori iar apoi stabilit un perimetru unde acestea să locuiască:
Pe lângă faptul că ar trebui numită o comisie care să se ocupe de această problemă, am notificat Primăria (Tîrgu-Mureș) că, părerea noastră ar fi, să alegem un loc, undeva la periferia orașului care să devină în timp colonie de ciori unde nu sunt perturbate. Am duce și noi, știu și eu, an de an material pentru cuiburi sau hrană pentru ciori.”
Reprezentanții Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș spun că sunt deschiși colaborării cu asociațiile care protejează aceste specii de păsări, dar până acum nu au primit soluții concrete.
În toate adresele primite de Primărie se menționează doar că este interzisă distrugerea cuiburilor, spune directorul Administrației Domeniului Public, Florian Moldovan:
Răspunsurile primite de la Asociația Milvus sunt cu privire la protecția acestei specii, că nu avem voie să le distrugem. Nu a fost menționată perioada în care s-ar putea (distruge) sau ce măsuri s-ar putea lua. N-au venit nici cu o propunere de măsuri conform atribuțiilor pe care le au ei privind protecția acestei specii… Ca urmare, nici nu am putut lua alte măsuri care să contravină adresei lor către noi.”
Reprezentanții Grupului Milvus spun că numărul ciorilor a scăzut mult în ultimii ani în Tîrgu-Mureș. În zona Insulei Mureșului erau 600 de cuiburi în urmă cu 5 ani, iar acum mai sunt doar 200.
De asemenea, în oraș mai sunt vreo 200 de perechi de ciori, susține biologul Marton Attila, care consideră că cea mai bună soluție ar fi să ne obișnuim să trăim împreună cu ele.
Cristina Bulbescu