Ciorile au invadat Tg. Mureșul
Publicat de radiomures, 16 ianuarie 2017, 12:24
Zonele cele mai afectate sunt cartierele Tudor și Cornișa, mai pline de verdeață, dar se pot vedea colonii întregi de ciori și pe vârfurile blocurilor înalte sau pe liniile de înaltă tensiune.
Păsările stau toată ziua la groapa ilegală de gunoi de la ieșirea din Tîrgu-Mureș, unde se hrănesc, iar spre seară vin spre oraș, moment în care cerul se întunecă.
Târgumureșenii sunt deranjați de ani de zile de croncănitul ciorilor, dar și de mizeria pe care o lasă în urmă:
Locatarii s-au plâns asociațiilor de proprietari care au făcut la rândul lor plângeri la Primărie, spune președintele Asociației de Proprietari nr 38 din cartierul Tudor, Viorel Bereș:
Fiind într-un număr foarte mare produc zgomot puternic dar deranjează și prin excrementele și materialele pe care le aduc. Ziua se îndreaptă către groapa de gunoi din Cristești iar seara în jurul orelor 17,00 se reîntorc și unele dintre stoluri sunt chiar cu domiciliu stabil în Tudor, pe Bulevard. Noi am făcut o solicitare în acest sens Domeniului Public pentru a se lua măsuri.”
Reprezentanții Primăriei Tîrgu-Mureș au primit mai multe plângeri de la locatari, dar spun că nu au ce să le facă deoarece sunt protejate de lege.
Directorul Administrației Domeniului Public Tîrgu-Mureș, Florian Moldovan:
Ciorile sunt protejate de lege. Mănâncă nu știu ce viermi, dezinfectează copaci. Trebuie alungate dar se întorc înapoi. Eu vă zic că în Centru când vin spre Primărie sunt una lângă alta. Trebuie alungate că altă soluție nu este. Dar de distrus, sau de prins, sau de distrus cuiburile… e penal. Și noi am încercat și am discutat și am primit chiar adresă că este specie protejată de lege. Încercați puțin cu cei de la Protecția Animalelor, de la Direcția Veterinară.”
Direcția Sanitar Veterinară nu are responsabilitatea ciorilor, spune șeful instituției, Kincses Sandor:
Noi nu ne ocupăm. Sunt animale sălbatice, deci păsări sălbatice. Sunați la AJVPS. Ei știu dacă sunt specie protejată.”
De la Asociația Vânătorilor și Pescarilor am aflat că ciorile nu sunt o specie protejată.
Problema este că nu pot fi înlăturate total, spune șeful AJVPS Mureș, Pompei Muică, singura soluție fiind izolarea completă a zonei unde se hrănesc:
Dar ciorile nu sunt protejate. Într-adevăr în intravilan nu e voie să folosim arma. Soluția ar fi curățenia, să nu aibă ce mânca, și nu în oraș, la groapa de gunoi încă nu s-a găsit soluție fiindcă sunt milioane de păsări și cam de acolo pleacă problema. De când este groapa asta. Soluție nu este, numai dacă se izolează zona încât să nu poată pătrunde. Nici să înconjori cu toți vânătorii care sunt în județul Mureș nu poți să rezolvi problema.”
Fondul cinegetic din zona cartierului Tudor, inclusiv din zona gropii de gunoi, aparține Asociației de Vânătoare ”Cocoșul” din Tîrgu-Mureș.
Multe ciori au fost împușcate, dar acțiunea e ca o picătură într-un ocean, crede președintele asociației, Cristi Apetroaiei:
Într-adevăr e o specie care a invadat orașele și vânătoarea nu prea are spor. O duc bine pentru că au hrană, tocmai din cauza la groapa de gunoi. S-au împușcat dar numărul celor care se împușcă este nesemnificativ față de ce efective sunt. Sunt foarte adaptate, mult prea adaptate, trăiesc și mult, depun ouă, au spor, nu au dușmani prea mulți. Nu știu ce soluție ar fi, să nu se mai înmulțească măcar și cu timpul să se reducă efectivele.”
Ciorile au provocat multe neplăceri și agricultorilor, iar unii mureșeni au apelat la vânători pentru a le scoate din hornurile caselor unde s-au adăpostit de frig. De cele mai multe ori, acestea devin violente.
Singura soluție ar fi alungarea lor prin dispozitive sonore sau cu pocnituri de bici sau lemne. Efectul durează, însă, puțin deoarece se obișnuiesc cu zgomotele și se reîntorc.
Cristina Bulbescu