Peste 10.000 de târgumureșeni, executați silit de Primărie
Publicat de radiomures, 12 ianuarie 2017, 13:17
8.500 de persoane fizice și 1.900 de societăți comerciale din municipiu care nu și-au achitat până la finele anului trecut obligațiile către bugetul local se află acum în procedura de executare silită.
Aceștia au primit mai multe somații de plată iar unii dintre ei deja au conturile poprite, spune directorul adjunct al Direcției Economice din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș, Szoverfi Vasile:
În urma unei centralizări,. A rezultat faptul că un număr de 8.500 de persoane fizice nu și-au plătit până la 31 decembrie 2016 datoriile pe care le aveau, dintr-un număr total de 70.000. Iar persoane juridice, în jur de 1.900 au restanțe. Față de aceste persoane s-a început procedura de executare silită, au fost trimise somații și titluri executorii urmând ca, o parte dintre ei să aibă deja conturile poprite, iar pe măsură ce ne sosesc informațiile de la Administrația Financiară, să punem popriri și la restul persoanelor.”
Dacă numărul restanțierilor la plată este de circa 12% din totalul contribuabililor, persoane fizice, la persoanele juridice situația este mai gravă.Aproape un sfert din firmele târgumureșene sunt în procedură de executare silită, spune Szoverfi Vasile:
Sunt 8.000 de persoane juridice în Mureș. Practic, un sfert sunt în executare silită … se vede criza care a afectat societățile. Am observat asta și la nivelul anului 2015 și 2016.”
Prima etapă a executării silite este somația pe care o primește restanțierul după expirarea termenelor scadente.
Dacă nu se achită datoria nici după primirea somației urmează a doua etapă a executării, adică poprirea veniturilor. Conform legii, poprirea salariilor și a pensiilor este de 30% pe lună.
A treia etapă din executarea silită este sechestrul mobiliar și imobiliar pentru cei care nu au venituri suficiente pentru plata datoriilor la bugetul local.
Cristina Bulbescu