Turiștii ar putea fi asigurați printr-un fond de garantare
Publicat de radiomures, 19 decembrie 2016, 16:30
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism propune înfiinţarea unui fond de garantare a pachetelor turistice, din care clienţii ar urma să fie despăgubiţi dacă agenţiile de unde le-au cumpărat dau faliment.
Acest fond va fi alimentat de contribuţiile agenţiilor membre şi ar urma să fie administrat de reprezentanţii patronatelor din domeniu.
Deocamdată agenții de turism așteaptă informații concrete pentru a-și formula o opinie, spune Ioan Ceușan, directorul unei agenții de turism din Tîrgu-Mureș:
Asociația noastră profesională este implicată în această chestiune și încă sunt discuții la nivelul operatorilor în turism. După ce se va lua o decizie de către ANAT, după ce vor parveni toate părerile și informațiile din partea agențiilor, se va formula o părere generală a agențiilor, care se va trimite către ministerul de resort, care va aproba, dacă se va aproba. Se dorește crearea unui fond de garantare, unii sunt de acord, alții nu sunt de acord.”
Președintele Patronatului IMM-urilor pe Regiunea Centru, Radu Bălănean, consideră că deocamdată fondurile de garantare nu sunt funcționale și ar trebui restructurate pentru a-și atinge scopul pentru care au fost create:
Ceea ce am sesizat noi la închiderea de an care a avut loc la Sinaia, a Consiliului Național al IMM-urilor, unde a fost invitat și Fondul Național de Garantare: din păcate, a fost creat pentru a garanta creditele pentru IMM-uri, dar este nefuncțional din punct de vedere practic, asta pe de o parte, și pe de altă parte, comisionul de garantare este uriaș, încât dublează costurile de creditare. Se aplică și în cazul turismului, și în cazul oricărei întreprinderi mici și mijlocii. Deci va trebui regândit, renegociat, în așa fel încât să nu fie o simplă bifă, să avem un fond de garantare care, în realitate, în practică, se dovedește a fi nefuncțional.”
Proiectul de lege mai prevede faptul că agenţiile de turism pot opta şi pentru alte instrumente de garantare, precum poliţele de asigurare, scrisorile de garanţie bancară sau depozite bancare colaterale.
Raluca Creţ