Probleme la contractele de deszăpezire din Mureș
Publicat de radiomures, 17 octombrie 2016, 15:12 / actualizat: 19 octombrie 2016, 14:10
Județul a rămas în urmă cu contractele de deszăpezire, din cei 800 de km de drumuri, doar 2 zone din 7 au contractele încheiate, respectiv Reghinul și Găneștiul.
Vicepreședintele CJ Mureș, Ovidiu Dancu, pune pe seama schimbării legislației achizițiilor neîncheierea contractelor cu celelalte zone din județ:
În mometul de față suntem cu documentația de licitație postată în SEAP pentru cele 5 zone care încă nu au fost licitate. Semnarea contractelor, dacă nu vor fi contestații se va face în cursul lunii decembrie. Până atunci, contractele-cadru vechi încă sunt în termen până în luna noiembrie. Încercăm, cu foștii contractanți, prelungirea lor, pentru a putea asigura condiții de deszăpezire începând cu 1 noiembrie, cum spune legea.”
După 2 ani de tergiversări prin instanțe, județul Brașov are în sfârșit un contract ferm de deszăpezire pentru toți cei 730 de kilometri de drumuri județene ale sale.
Vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor:
La Brașov anul acesta s-a semnat, după 2 ani de zile în care a stat prin diferite instanțe, un contract-cadru pentru întreținere drumuri județene și deszăpezire cu o durată de 4 ani cu renegociere în fiecare an. La anul vor face iarăși o renegociere, firmele se cunosc. Contractul este în valoare de 17 milioane de lei, inclusiv întreținere, deszăpezire, reparații drumuri județene, și avem tot ce e nevoie, stocuri de nisip și sare.”
Județul Harghita este pe primul loc pe țară la lungimea drumurilor sale, raportat la numărul de locuitori, respectiv 900 de kilometri la o populație de 330.000 de oameni. Relieful muntos obligă administratorii județului la măsuri speciale.
Județul Harghita este împărțit în 24 de zone, pentru care există contracte cu 9 societăți, a explicat președintele Borboly Csaba:
Teritoriul județului Harghita este împărțit în 24 de microregiuni, în așa fel încât fiecare zonă să poată să fie întreținută pe timp de iarnă cât mai eficient. Avem contract cu 9 societăți, ca atunci când vine zăpada, să avem forțe în măsură să putem interveni. Contractul este valabil începând din 20 octombrie, iar suma pe care am asigurat-o este de 3,7 milioane de lei.”
Potrivit legii, perioada de iarnă se consideră 1 noiembrie – 31 martie, iar consiliile județene sunt obligate să încheie în acest interval contracte de deszăpezire a drumurilor pe care le administrează.
Valeriu Russu