23 de organizații civice din România cer modificarea Legii pentru alegerea autorităţilor locale
Publicat de radiomures, 14 iunie 2016, 16:20 / actualizat: 14 iunie 2016, 22:04
Acestea propun alegerea primarilor în 2 tururi, desființarea pragului electoral și reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor.
Recentele alegeri locale au demonstrat legitimitatea scăzută a primarilor și au împiedicat unele partide să intre în consiliile locale sau județene.
În privința strângerii de semnături, organizațiile civice cer reducerea acestora de la 1 % la 0,5 % din numărul total de alegători, a precizat directorul Asociației AMPER, Cătălin Hegheș:
Alegerea într-un singut tur al primarilor s-a dovedit a fi o alegere neinspirată, în foarte multe comunități o minoritate a ales primarul. Pragul electoral ar trebui să fie numărul total de voturi valabil exprimate împărțit la numărul de consileri. De exemplu, la CJ Mureș pregul ar trebui să fie undeva la ceva peste 2 la sută. La strângerea de semnături, un prag rezonabuil ar fi de 0,5% din numărul total de alegători, în prezent este la 1 la sută. De exemplu în județul Mureș, la cca 400.000 de cetățeni cu drept de vot, e nevoie de 4000 de semnături, iar la 0,5% semnăturile de susținere s-ar reduce la 2000.
Organizaţiile semnatare vor iniţia, în perioada imediat următoare, consultări cu reprezentanţii partidelor parlamentare, solicitând modificarea de urgenţă a Legii 115/2015 în cele trei puncte enunţate.
Cătălin Heghes accentuează că legea trebuie modificată acum – altfel, peste trei ani, se va constata din nou că e prea târziu.
Campania Politică fără Bariere este susținută de 23 de asociații civice
ActiveWatch, Asociația ECivis, Asociația Civitas ’99, Asociația Funky Citizens, Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni, Asociația România Vie, Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională, Comunitatea Uniți Salvăm, Expert Forum, Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum, Rezistența Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, Inițiativa România, Asociația AMPER, Centrul pentru Studiul Democrației, România Publică, Grupul pentru Dialog Social, Asociația Secular Umanistă din România, Centrul pentru Inovare Publică.
Valeriu Russu