Liber la comerțul cu carne de porc în Europa
Publicat de radiomures, 10 iunie 2016, 12:17
Pentru prima dată de la aderarea la spațiul european, România poate face comerț intracomunitar cu carne de porc.
Decizia a fost luată în această săptămână în urma unei discuții purtate cu oficialii de la Bruxelles de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu și secretarul de stat, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Radu Roatiș.
Din 2007, de când a fost eradicată pesta porcină din România se fac demersuri în acest sens.
Deocamdată exportul de carne se face doar de la fermele mari de animale însă peste două luni s-ar putea obține avizul pentru exportul și în alte state ale lumii, inclusiv de animale vii.
Șeful ANSVSA, Radu Roatiș:
Pentru carne se poate face export și comerț intracomunitar din zonele fermelor, din zonele marilor exploatații. Aici nu vorbim de porcii de la gospodăria populației. Pesta porcină nu mai este din 2007 iar interdicția este de la data aderării noastre. Deci, România are pestă porcină de 70 de ani. Este o realizare istorică și pentru carne și pentru animale vii.”
Din acest motiv, România trebuie să aplice reguli stricte privind controlul și circulația animalelor pe teritoriul țării deoarece în țări vecine există focare de boli extrem de periculoase.
Revine președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Radu Roatiș:
La granița de nord a României, la 10 km de județul Botoșani, în Ucraina, a fost identificat un focar de pestă porcină africană, o boală necruțătoare care produce pagube economice imense, iar în sudul României, Bulgaria, Grecia sunt infestate de o boală denumită dermatoza nodulară care apare la bovine. Cel mai apropiat focare de noi este la 25 de km. O boală ca aceasta, dacă a apărut un singur caz într-un focar de 1.000 de bovine trebuie să le omori pe toate. Deci, fac apel ca măsurile pe care le luăm de interdicție, de mișcare, de control pe drumurile publice, toate aceste verificări să fie înțelese de către populație.”
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România avea la finele anului 2015 aproximativ 5 milioane de porci, dintre care 2,7 milioane sunt crescuți în gospodăriile populației și restul în ferme.
Înainte de 1989, în România erau crescuți aproape 15 milioane de porci.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele unei companii private unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.
Cristina Bulbescu