Agențiile de turism, văduvite de orice sprijin fiscal
Publicat de radiomures, 27 mai 2016, 19:51
Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România se plâng de fiscalizarea mare și de lipsa oricărui sprijin din partea statului, deși 80% dintre turiști sunt aduși de către agențiile de turism.
TVA-ul a rămas la 20%, iar promovarea României peste hotare se face tot din banii privaților. Prima măsură solicitată este scăderea TVA-ului la 9%, spune președintele ANAT, Alin Burcea:
Nu este etic ca noi, agențiile care aducem 80% din turiști, în momentul de față, să avem TVA-ul de 20%. Am început de anul trecut să cerem lucrul acesta (TVA de 9%), probabil că va mai dura că turismul nu, în nici un caz nu este o prioritate a niciunui guvern din România și cu atât mai mult a acestui guvern tehnocrat. Din 1.500 de agenții reale care activează pe teritoriul României, 30 aduc turiști străini. Aceste 30 de agenții nu sunt deloc sprijinite și dacă stăm să ne gândim la TVA, la sprijin fiscal pentru a participa la târguri, broșuri și site-uri, sprijinul pentru ele este zero.”
Agențiile de turism sunt nemulțumite și de faptul că trebuie să trebuie să încalce legea pentru utilizarea voucherelor de vacanță.
Deși este un concept foarte bun, voucherele de vacanță nu funcționează, din cauza limitării comisionului la 10%, spune președintele ANAP, Alin Burcea:
Apare o situație foarte bizară, dacă cineva îți plătește cu vouchere de vacanță, noi trebuie să aplicăm (comision) de 10% iar dacă plătește cu bani putem aplica 12-14%. Din acest motiv, o agenție de turism trebuie să facă două prețuri diferite pentru același produs, pentru același hotel, ceea ce e ilegal. În al doilea rând, apare o problemă tehnică pentru că noi nu putem lucra cu două prețuri pentru un singur hotel iar cel mai grav este ce facem în situația în care un turist vine cu jumătate vouchere, jumătate bani?”
ANAT mai solicită Guvernului ca toți angajații din România să poată beneficia de prime de vacanță, deoarece măsura actuală este discriminatorie pentru funcționari.
În momentul de față, doar societățile private pot acorda vouchere angajaților, care sunt impozitate cu 22,5%, spre deosebire de veniturile salariale impozitate cu aproape 100%.
Cristina Bulbescu