Nu toate autoritățile publice din județul Mureș respectă transparența decizională
Publicat de radiomures, 26 aprilie 2016, 17:28
Este concluzia unui studiu și a unei monitorizări realizate de Coaliția 52 și de Academia de Advocacy timp de un an, pe toate municipiile și ministerelele din România.
Studiul ia în calcul la modul în care au răspuns aceste instituții, petițiilor pe care le transmit cetățenii pe platforma online ”M-am decis să mă implic”, către orice administrație publică sau minister din România.
În județul Mureș studiul s-a realizat pe municipiile Tîrgu-Mureș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni, a precizat liderul Coaliţiei 52 din Regiunea Centru, Radu Bălănean:
Este pentru prima dată în România, când se realizează o monitorizare a tuturor municipiilor acestei țări, și a tuturor ministerelor, timp de un an de zile. În județul Mureș, am constatat că primăria muncipiului Tîrgu-Mureș stă, aparent foarte bine în ceea ce privește consultarea publică. Dacă, însă, ne uităm mai în profunzime, lipsesc dezbaterile publice din proprie inițiativă. Primăria care stă cel mai slab este cea din Târnăveni, în sensul că nu a răspuns la toate solicitările noastre, existând hotărâri al Consiliului Local nesupuse consultării publice.”
Într-un an, în cele 4 municipii din Județul Mureș s-au adoptat în total 400 de acte normative, din care doar 120 de au fost supuse consultării publice. Ca urmare, transparența decizională este de doar 30%.
Beneficiarul studiului privind transparența este Instituția Prefectului județului Mureș, iar subprefectul Nagy Zsigmond a apreciat ca binevenit acest demers.
El a remarcat că societatea civilă și publicul, în general, nu se implică suficient în luarea deciziilor din admininstrația publică, care îi privesc direct.
Nu toate autoritățile publice locale din municipiile cuprinse în județul Mureș respectă prevederile Legii 52. Administrația publică este destul de stufoasă, iar la autoritățile publice locale și lipsa personalului face ca aceste lucruri să nu meargă așa cum scrie în lege. Instituția prefectului va folosi aceste informații, și vă asigurăm că la Serviciul Juridic se verifică respectarea transparenței decizionale în administrația publică și se notifică acele instituții publice care nu se conformează prevederilor legale.”
Demersul de monitorizare a transparenței a fost efectuat în cadrul campaniei „M-am decis să mă implic“ ca parte a proiectului „Campaniile Coaliției 52 – conștientizare, monitorizare, consolidare, influențare“ finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Valeriu Russu