Protecția la inundații și protecția costieră a litoralului românesc, prioritățile Apelor Române
Publicat de radiomures, 28 martie 2016, 13:28
De curând, conducerea instituției a fost preluată de mureșeanul Nicolae Bărbieru. Acesta și-a propus să continue marile proiecte ale Administrației Naționale, de creștere a gradului de siguranță la construcțiile hidrotehnice, dar și a capacității de intervenție în caz de calamități.
Este vorba de continuarea proiectului Watman, sistem informațional pentru managementul integrat al apelor, în valoare de 62 de milioane de euro.
De asemenea, urmează a doua etapă a lucrărilor de protecție și extindere a malului Mării Negre, a declarat pentru RTM directorul Administrației Naționale Apele Române, Nicolae Bărbieru:
Dacă totul merge bine, proiectul Watman 1 se finalizează la 30 iunie, anul curent și facem toate demersurile ca pe noul program de finanțare să fie cuprins Watman 2, continuarea acestui proiect. De asemenea, aici vorbesc de proiecte mari, va urma etapa a doua a proiectului pentru protecția costieră, deci Litoralul, respectiv partea de extindere plaje și de punere în siguranță a malului românesc. În prima etapă, România a câștigat, practic, 42 de hectare de teren nou pe care l-a luat mării.”
Prin proiectul Watman 1 a fost înființat un sistem de intervenție rapidă în caz de inundații sau poluări accidentale la nivelul țării.
În Bazinul Hidrografic Mureș au fost amplasate 40 de stații automatizate și au fost construite trei Centre de Intervenție Rapidă, la Tîrgu-Mureș, Alba Iulia și Arad.
1,5 milioane de locuitori vor beneficia, doar în această zonă, de noile investiții, iar riscul de inundații a fost diminuat cu 7% la nivelul tuturor celor 11 bazine hidrografice din țară.
Pe lângă proiectele mari la nivel național, mai există în plan continuarea altor 300 de proiecte de lucrări hidrotehnice, dintre care unele trenează din anii ’80.
Cristina Bulbescu
Foto: psnews.ro