Astăzi se merge la stropit
Publicat de radiomures, 28 martie 2016, 12:17
Mii de etnici maghiari din Mureș, Covasna sau Harghita păstrează, în a doua zi a Paştelui Catolic, tradiţia stropitului fetelor şi femeilor. Această tradiție a fost transmisă din generaţie în generaţie, ca simbol al vieţii şi fertilităţii.
Potrivit etnografilor, fetele nemăritate erau stropite, în trecut cu apă de fântână, chiar cu câte o găleată întreagă, dar în ultimii ani această tradiție a fost înlocuită cu parfum sau apă de colonie. În maghiară, obiceiul se numeşte ‘locsolas’ şi este prezentat şi turiştilor care-şi petrec Paştele în aceste județe şi care doresc să meargă la stropit împreună cu gazdele.
Înainte de a le cere fetelor încuviinţare pentru a le stropi, băieţii trebuie să spună câte o poezie veselă, în care se vorbeşte de venirea primăverii şi pe care o învaţă de la bunici, părinţi, de la fraţii mai mari sau de la prieteni.
Primii care pornesc azi la stropit sunt copiii, care merg la rude, vecine sau colege. Uneori ei sunt însoţiţi de taţi sau bunici, care doresc să îi înveţe că acest obicei trebuie dus mai departe. Drept răsplată, copiii primesc ouă roşii, prăjituri şi bani. După amiază, la stropit merg şi grupurile de tineri sau bărbaţi adulţi, care colindă localităţile uneori şi până la miezul nopţii, în funcţie de cât de mult timp petrec la fiecare dintre fetele şi femeile pe care trebuie să le ude ‘pentru a rămâne proaspete şi frumoase ca nişte flori de primăvară’.
Tradiţia spune că fetele care sunt stropite vor avea noroc tot anul, vor fi frumoase şi proaspete şi vor da naştere la copii sănătoşi, iar bărbaţii care ignoră acest obicei ar putea să aibă ghinion de-a lungul anului.
Foto: www.digi24.ro