Ascultă Radio România Mureș Live

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XVI-a

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XVI-a

Publicat de radiomures, 22 martie 2016, 09:13 / actualizat: 23 martie 2016, 21:19

Pe scena Teatrului Odeon a avut loc azi, 21 martie, de la ora 19:00, o adevărată sărbătoare. Invitate speciale au fost personalităţile culturale care au performat în anul 2015 în diferite domenii.

La fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural le premiază, într-o gală a valorii şi a rafinamentului: Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă acum la ediţia a XVI-a.

Maria Balabaş şi Radu Croitoru au fost amfitrionii galei, iar momentele muzicale au fost asigurate de Luiza Zan şi Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor.

Evenimentul a fost transmis în direct la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro şi retransmis de TVR 2.

UPDATE: Premiul Lux Mundi i-a revine artistului vizual Dan Perjovschi.

Foto: Dan Perjovschi.

UPDATE: Premiul ”In memoriam Iosif Sava” acordat pianistei Raluca Știrbăț.

Foto: Raluca Stirbat.

UPDATEPremiul de Excelenţă decernat istoricului Neagu Djuvara.

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la secţiunea „Ştiinţă” a fost acordat către Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO.

Foto: Roxana Radvan

 

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la secţiunea “Proiecte culturale şi festivaluri” a fost acordat către Radu Afrim pentru conducerea artistică a GaleiTânărului Actor HOP.

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la secţiunea “Proză” a fost acordat pentru Mircea Cărtărescu, pentru Solenoid, Editura Humanitas

Foto: Solenoid. Mircea Cartarescu.

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la secţiunea “Arte plastice” a fost acordat pentru Liviu Stoicoviciu, pentru expoziţia Orașe imaginate (curator: Călin Dan)de la Muzeul Național de Artă Contemporană

Foto: Arte Plastice.

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la categoria “Teatru”a fost acordat pentru Echipa proiectului Antisocial, o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu.

Foto: Echipa proiectului Antisocial.

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la secţiunea “Educaţie şi învăţământ” a fost acordat Asociației MetruCub, pentru coordonarea proiectului Susține cultura în educație.

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la categoria „Poezie” a fost acordat lui Robert Șerban, pentru volumul Puțin sub linie, Editura Cartea Românească.

Foto: Robert Serban.

UPDATE: Premiul Radio România Cultural 2016 la secţiunea „Film” a fost acordat pentru Aferim! de Radu Jude.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

În cadrul Galei vor fi acordate premii la nouă secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:

Premiul de Excelenţă îi va fi decernat istoricului Neagu Djuvara.

Premiul Lux Mundi îi revine artistului vizual Dan Perjovschi.

Premiul In memoriam Iosif Sava îi va fi acordat pianistei Raluca Ştirbăţ.

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

La categoria Poezie nominalizările sunt: Svetlana Cârstean, pentru volumul Gravitaţie, Editura Trei; Moni Stănilă, pentru Colonia fabricii, Editura Cartea Românească; Robert Şerban, pentru volumul Puţin sub linie, Editura Cartea Românească.

La Proză au fost nominalizaţi: Mircea Cărtărescu, pentru Solenoid, Editura Humanitas; Ion Iovan, pentru volumul MJC, Editura Polirom; Octavian Soviany pentru Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească.

La secţiunea Film au fost nominalizate: Comoara de Corneliu Porumboiu; Aferim! de Radu Jude; Un etaj mai jos de Radu Muntean;.

La categoria Teatru, nominalizările sunt: echipa proiectului Antisocial, o coproducţie a Teatrului Naţional Radu Stanca şi a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu; spectacolul Bach Files de la Teatrul Bulandra din Bucureşti, cu muzică de Adrian Enescu pe teme de Bach, în regia lui Alexandru Darie; actriţa şi coregrafa Andreea Gavriliu, pentru coerenţa, umorul şi ingeniozitatea coregrafiilor şi a spectacolelor coregrafice pe care le semnează; actorul Cristian Iacob, pentru interpretarea tripleţilor Zanetto din spectacolul Trei gemeni veneţieni, producţie a Teatrului Mic din Bucureşti.

Pentru categoria Muzică au fost nominalizaţi: compozitorul Adrian Enescu, pentru complexitatea artistică a Proiectului BachFiles, un spectacol de succes al Teatrului Bulandra; pianistul Lucian Ban, pentru albumul Songs from Afar; proiectul Pasărea Rock Simfonic, pentru renaşterea unui gen muzical în România: rock-ul simfonic.

La secţiunea Arte plastice au fost nominalizaţi: Liviu Stoicoviciu, pentru expoziţia Oraşe imaginate (curator: Călin Dan) de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană; Valentina Iancu, pentru expoziţia EGAL.Artă şi feminism în România modernă de la Muzeul Naţional de Artă al României; expoziţia Paula Ribariu, Sala Tancred Bănăţeanu, Muzeul Ţăranului Român; Mircea Suciu, pentru expoziţia Fractura (curator: Maria Rus Bojan) de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

La secţiunea Educaţie şi învăţământ lista nominalizărilor este următoarea: asociaţia MetruCub, pentru coordonarea proiectului Susţine cultura în educaţie; asociaţia De-a arhitectura, pentru dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură prin cursuri şi evenimente susţinute în 37 localităţi din ţară; fundaţia C.A.E.S.A.R. – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români, pentru elaborarea proiectului România în 3D; Luminiţa Bălan, şef catedră limba chineză Departamentul de Limbi şi Literaturi Orientale, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, directoarea Centrului Cultural Confucius, director general al Institutului Confucius.

Nominalizaţii la secţiunea Ştiinţă sunt: Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelenţă pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO; Ion Băraru, profesor de fizică, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Constanţa, fondator al Centrului de excelenţă din Constanţa; echipele FLEX şi EVO Robotics, ale Universităţii Politehnica din Bucureşti.

La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri sunt următoarele nominalizări: asociaţia Docuart, Radu Afrim pentru conducerea artistică a Galei Tânărului Actor HOP, program permanent UNITER; Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.).

Partener: Teatrul Odeon

Coproducator: TVR 2

Sponsori: Domeniile Ostrov, Apiland, Gerovital, New Andrei Style.

Parteneri Media: Dacic Cool, România Liberă, Media Trust, Şapte Seri, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, agenţiadecarte.ro.

Cristian Mandeal dirijează primul concert al noului an la Sala Radio
Radio România joi, 9 ianuarie 2025, 17:18

Cristian Mandeal dirijează primul concert al noului an la Sala Radio

Miercuri, 15 ianuarie 2025 (ora 19:00), primul concert al noului an la Sala Radio va fi prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta unuia...

Cristian Mandeal dirijează primul concert al noului an la Sala Radio
Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024, în direct la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale
Radio România miercuri, 8 ianuarie 2025, 17:25

Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024, în direct la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale

Luni, 6 ianuarie 2025, juriul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024 a anunțat public nominalizările pentru Gala Tânărului...

Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024, în direct la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale
Omul Anului 2024 la Radio România Internaţional
Radio România miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:00

Omul Anului 2024 la Radio România Internaţional

Radio România Internaţional, postul pentru străinătate al Radio România, a continuat tradiţionala anchetă de opinie printre ascultători şi...

Omul Anului 2024 la Radio România Internaţional
Premiere TNR, la 10 ani de la beatificarea Episcopului Anton Durcovici
Radio România marți, 24 decembrie 2024, 13:51

Premiere TNR, la 10 ani de la beatificarea Episcopului Anton Durcovici

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, la Radio România Cultural, două spectacole-document dedicate Fericitului Anton...

Premiere TNR, la 10 ani de la beatificarea Episcopului Anton Durcovici
Radio România vineri, 20 decembrie 2024, 15:54

Dublă recunoaștere pentru TNR la Gala Premiilor revistei Rinocerul

Joi, 19 decembrie, la Teatrul Evreiesc de Stat din București, a avut loc Gala Premiilor revistei Rinocerul 2024, ediţia a V-a, organizată de...

Dublă recunoaștere pentru TNR la Gala Premiilor revistei Rinocerul
Radio România joi, 19 decembrie 2024, 16:11

Campania Fluturi de iarnă, cu bucurie la Școala Picioru Lupului

Echipa Incubator Radio România Iași, mentori și studenți, a ajuns pe 17 decembrie la Școala Picioru Lupului, comuna Ciurea, județul Iași....

Campania Fluturi de iarnă, cu bucurie la Școala Picioru Lupului
Radio România marți, 17 decembrie 2024, 17:54

Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN

Robert Șișcă a primit trofeul pentru cel mai bun comentator radio, în cadrul Galei Premiilor Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori...

Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN
Radio România marți, 17 decembrie 2024, 14:17

HO,HO,HO! Moș Crăciun s-a întors la școală, adus de București FM

„Moș Crăciun merge la Scoală! Dacă îl vrei în clasa ta, hai pe Facebook și convinge-l că ai fost cuminte… iar noi ți-l aducem cu tolba...

HO,HO,HO! Moș Crăciun s-a întors la școală, adus de București FM