Undă verde pentru izolarea termică a blocurilor
Publicat de radiomures, 18 martie 2016, 12:06
Agenția de Dezvoltare Regională a lansat apelul pentru depunerea de proiecte pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, în noul exercițiu financiar 2014-2020.
ADR Centru beneficiază de 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru acest sector.
Cererile de finanțare pot fi depuse de primăriile din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu începând cu data de 16 mai.
O cerere de finanțare poate solicita minimum 100.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu poate depăși 5 milioane euro, a precizat pentru RTM directorul de coordonare al ADR Centru, Maria Ivan:
Programul e similar cu cel care a fost în perioada 2007-2013. Practic, se dorește o îmbunătățire a eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Se finanțează izolații termice, hidroizolare a anvelopei clădirilor, pereți exteriori, ferestre, tâmplării, sisteme de încălzire, corpuri de iluminat, lifturi, tot ceea ce folosește energie și care poate fi îmbunătățită pentru reducerea consumurilor.”
O cerere de finanțare poate include maximum 10 blocuri, însă o primărie care se încadrează în condițiile de eligibilitate poate depune mai multe cereri de finanțare.
La Tîrgu-Mureș s-a aprobat, deocamdată, reabilitarea a 5 blocuri, însă există peste 20 de cereri de finanțare de la asociațiile de proprietari.
Șeful Direcției de Relații cu Asociațiile de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș, Dorin Belean:
Sunt peste 20 de solicitări pentru înscrierea în programul acesta finanțat prin Programul Operațional Regional. În ședința de Consiliu Local de luna trecută s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la 5 blocuri urmând ca la ședința de luna aceasta, de la sfârșit, să se mai aprobe la încă 5 blocuri. Dar noi mai avem trimise la asociații valorile maximale aprobate prin proiect, dar încă nu avem răspunsul lor. O să vedem, e și în funcție și de asociații. Dacă ele nu sunt de acord cu valorile maximale propuse din proiect, atunci pică, din păcate.”
Sunt eligibile blocurile de locuințe construite între 1950 și 1990, iar proiectele trebuie să urmărească reducerea consumului de agent termic și, în final, poluarea urbană.
Din valoarea totală a proiectului pentru reabilitarea termică a blocurilor, 60% sunt fonduri nerambursabile, iar diferența de 40% va fi asigurată de către primării și asociațiile de proprietari beneficiare.
Cristina Bulbescu
Foto: www.craiovaforum.ro