Programul naţional de oncologie are, în acest an, un buget cu 12% mai mare decât în 2015
Publicat de radiomures, 7 martie 2016, 19:51 / actualizat: 8 martie 2016, 10:25
Astfel, se preconizează că peste 100 de mii de bolnavi vor beneficia de tratament gratuit, a afirmat astăzi directorul în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Oana Costan, la o dezbatere pe tema sănătăţii feminine.
Specialiştii prezenţi la eveniment au atras atenţia, din nou, că şansele de supravieţuire sunt mai mari în cazul în care cancerele de sân sau de ovar sunt descoperite la timp.
Coordonatorul Laboratorului de Genetică de la Spitalul Filantropia, Florina Nedelea, susţine importanţa testării genetice pentru prevenirea cancerului şi explică:
Se recomandă în cancerele familiale, screeningul, să înceapă, apropo de vârsta de debut, cu cinci ani mai devreme faţă de vârsta cea mai tânără a persoanelor afectate în familie. În cancerul de sân şi ovar există terapii noi, care sunt în studii clinice, care ţintesc tocmai aceste cazuri în care se identifică mutaţii.”
În România una din cinci femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul doi sau trei. În ceea ce priveşte cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei.
Foto: munposan.ro