Județul Mureș are cele mai mari despăgubiri de acordat pentru pagube produse anul trecut de urși și lupi
Publicat de Rotar Mirela, 10 ianuarie 2025, 14:00 / actualizat: 10 ianuarie 2025, 16:38
Este vorba de o valoare de peste 3,6 milioane de lei, pagube produse de aceste specii protejate la animale domestice, culturi agricole si vehicule rutiere – accidente auto în care au fost implicați urșii și lupii.
Directorul APM Mureș, Cristina Pui:
,,La APM Mureș s-au înregistrat 454 de dosare de despăgubire pentru pagubele produse de urși și lupi culturilor agricole, animalelor domestice și autovehiculelor. Valoarea se ridică la 3.658.000 de lei, din care s-au achitat 2.691.000 lei. Județul Mureș are valoarea cea mai mare la pagube produse de urși. Exemplarele de urs recoltate în cursul anului trecut este de 43, iar cota pe Mureș este tot de 43 de exemplare, repartizate pe 37 de fonduri cinegetice.”
Județului Mureș i-au fost repartizate în acest an tot 43 de exemplare de urs ce pot fi legal eliminate, la care se adaugă factorii aleatorii, precum accidentele sau cazurile de forță majoră în care viața umană e în pericol.
În ce privește județul Brașov, anul trecut la APM s-au înregistrat 154 de dosare de cazuri de pagube, urșii fiind responsabili în 129 de cazuri, iar lupii în 25 de cazuri de pagubă.
Directorul APM Brașov, Ciprian Băncilă:
,,În 2024 s-au înregistrat 154 de cazuri de pagube produse de speciile strict protejate, care au omorât atât ovine, bovine, iepuri ecvine dar și bubaline. A fost afectată și o suprafață de aproape 25 de hectare de porumb. Există o evaluare a pagubelor iar din dosarele întocmite la nivelul județului nostru ele însumează un cuantum de 880.571 de lei. Din datele noastre de la 1 ianuarie, toate cele 45 de exemplare de urși alocate, toate au fost recoltate. Ministerul Mediului, în județul Brașov a aprobat pentru recoltare încă 45 de exemplare care vor putea fi recoltate în 2025.”
Agențiile de Protecția Mediului recomandă tuturor cetățenilor ce locuiesc în zone expuse prezenței animalelor sălbatice să își monteze garduri electrice sau alte să recurgă la alte mijloace de îndepărtare a acestor prădători.
Nu în ultimul rând, localnicii sau turiștii sunt atenționați să nu hrănească animalele sălbatice și să nu organizeze așa-zise excursii exotice pentru ca străinii să viziteze acești prădători în habitatele lor naturale.
Autor: Valeriu Russu