Cresc tarifele la apă potabilă și canalizare în județul Mureș
Publicat de Stan Lucian, 8 ianuarie 2025, 17:00
De la începutul acestui an, Compania Aquaserv a majorat tarifele pentru alimentarea cu apă potabilă la 8,16 lei metrul cub, în timp ce costul pentru canalizare și epurarea aceluiași metru cub utilizat costă 7,16 lei.
Creșterea efectivă este de 5,5%, tarif în care este inclusă și inflația.
La nivel național, jumătate dintre operatorii de furnizare a apei potabile au crescut tarifele de la 1 ianuarie 2025. Restul încă funcționează cu tarife vechi de un an sau chiar doi ani.
Județul Mureș se află pe la mijlocul clasamentului în ceea ce privește tarifele iar opt dintre județe au anunțat un cost de peste 9 sau 10 lei metrul cub de apă potabilă (precum jud. Buzău, Brăila, Vaslui, Ploiești, Galați, Turda, Mediaș, Deva și Iași).Există însă și județe unde metrul cub de apă este mult mai scăzut, precum în Timiș, unde apa potabilă costă 3,52 de lei mc iar puțin peste 5 lei costă în Miercurea Ciuc, Cluj sau Orăștie.
Purtătorul de cuvânt al Companiei Aquaserv, Nicu Tomulețiu:
”Începând cu data de 1 ianuarie 2025, tarifele cresc în termeni reali cu 1,37% pentru apa potabilă și cu 1,31% pentru canalizare-epurare ape uzate menajere. La această creștere în termeni reali, se adaugă inflația corespunzătoare din luna octombrie 2023 până în data la care a fost comunicat anunțul. Niciodată nu am fost în Top 10 național la tarife, adică întotdeauna am fost pe la mijloc, nici primii, cu tarifele cele mai mari, nici ultimii, adică cu tarifele cele mai mici.”
Tarifele mai mari la apa potabilă din județul Mureș sunt justificate și de numeroasele investiții europene care au avut loc în ultimii ani, care încă se derulează și care necesită cofinanțări, mai spune Nicu Tomulețiu:
”Compania Aquaserv implementează proiecte cu finanțare europeană, în ultimii cel puțin 10 ani am implementat proiecte de acest gen în valoare de sute de milioane de euro. Pentru a asigura cofinanțarea pentru aceste proiecte, Compania Aquaserv s-a angajat să modifice tarifele dar în așa fel încât să nu depășească rata de suportabilitate a populației din zona în care operăm.”
Prin proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, în județul Mureș se realizează investiții în sistemele de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate, în valoare de peste 300 de milioane de euro.
Acestea includ două proiecte prioritare, fiecare în valoare de peste 22 de milioane de euro, în zona Valea Nirajului, care include patru UAT-uri, și în zona Luduș-Grebenișu de Câmpie, care include șapte UAT-uri.
Autor: Cristina Bulbescu